Ziemniaki po francusku

Dobry dodatek do dania głównego,

dodany przez: anonymous

dodatki

Czas przygotowania:
25min.
Kalorie:
277 kcal
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 172 głosów)

Składniki:

  • 1.25 kg ziemniaków
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 cebule pokojone w plasterki
  • 2-3 ząbki czosnku, usmażonego
  • Sól i pieprz
  • Posiekana natka pietruszki
  • Rozmaryn

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Ziemniaki po francusku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pokojone w plasterki ziemniaki ugotować na wolnym ogniu, 12 minut od momentu zagotowania się osolonej wody. Odcedzić po ugotowaniu.
  • Na oliwie usmażyć cebulę i czosnek, aż będą miękkie.
  • Dodać ziemniaki i smażyć przez 8 minut aż wszystko ładnie się zrumienią
  • Przyprawić rozmarynem, solą, pieprzem i pietruszką
  • Podawać do dania głównego lub do zsiadłego mleka

Kalorie: 277


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy