Zapiekane ziemniaki z brokułami

Przygotowanie: 15 minut Zapiekanie: 30 minut Porcja: 330 kcal Składniki na 4 porcje

Zapiekanki

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
330 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 177 głosów)

Składniki:

  • 60 dag gotowanych ziemniaków
  • 40 dag brokułów
  • 30 dag pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 czarnych oliwek bez pestek
  • suszone oregano i tymianek
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 300 ml naturalnego jogurtu
  • 2 jajka
  • 5 dag startego sera (np. ementalera)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • ■ Ziemniaki pokroić na plastry. Brokuły umyć, podzielić na różyczki, gotować 6 min w osolonym wrzątku, osączyć. Pomidory sparzyć, opłukać zimną wodą, obrać ze skórki, usunąć pestki i miąższ pokroić w kostkę.
  • ■ Cebule obrać, pokroić na krążki. Czosnek obrać, posiekać. Oliwki posiekać. Pomidory, cebulę, czosnek, oliwki, tymianek i oregano wymieszać, przyprawić solą i pieprzem i dodać 2 łyżeczki oliwy.
  • ■ Płaską formę posmarować łyżeczką oliwy. Ziemniaki i brokuły ułożyć dachówkowato w formie. Jogurt wymieszać z jajkami, przyprawić solą i pieprzem. Polać ziemniaki sosem jogurtowym i sosem warzywnym. Posypać serem i piec 30 min w temp.180°C.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 330

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy