Chaczapuri adżarskie – przepis oryginalny

Chaczapuri adżarskie to chlebek z trzema rodzajami sera i jajkiem. Pochodzi z kuchni gruzińskiej, która obfituje w tego typu sycące wypieki, a Polacy zdążyli się już w nich zakochać. To wspaniały pomysł na sycące śniadanie, pożywny obiad lub kolację, sprawdzi się też jako przekąska na imprezę. Podajemy oryginalny przepis na chaczapuri po adżarsku, którym zachwyci się cała rodzina.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Dania główne

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.45 z 198 głosów)


Chaczapuri adżarskie – przepis oryginalny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • chaczapuri adżarskie (2) 1.

    Ciasto drożdżowe: do misy miksera wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże. Wodę i mleko podgrzewamy do temp. 40°C, wlewamy do miski z suchymi składnikami. Wyrabiamy ciasto na chaczapuri adżarskie, aż nabierze gładkiej, elastycznej konsystencji. Dodajemy oliwę i wyrabiamy jeszcze przez minutę. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1,5 godz. do wyrośnięcia.

  • chaczapuri adżarskie (1) 2.

    Sery i formowanie ciasta: ser żółty i mozzarellę ścieramy, fetę kruszymy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 1/2 cm. Posypujemy je żółtym serem. Rolujemy 2 przeciwległe boki, żeby się złączyły, tworząc kształt łódki, bardzo dokładnie zlepiamy końce, wnętrza wypełniamy mieszaniną mozzarelli i fety.

  • chaczapuri adżarskie (3) 3.

    Pieczenie: dużą blachę przykrywamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią uformowane ciasto. Jedno jajko roztrzepujemy, smarujemy nim ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C na ok. 15 minut. Gdy ciasto zacznie się rumienić, wyjmujemy blachę, łyżką ugniatamy serowy farsz, w dołki wbijamy po jajku i ponownie wstawiamy do piekarnika na 4–5 min; żółtka powinny pozostać półpłynne. Wyjmujemy z piekarnika, na każdym chaczapuri adżarskim kładziemy kostkę zimnego masła, ew. posypujemy kolendrą.

Porady

  • Przepis na chaczapuri adżarskie uwzględnia dodanie suchych drożdży. Równie dobrze sprawdzą się świeże, ale musimy przygotować dodatkowo zaczyn.
  • Do chaczapuri adżarskiego najlepiej jest wybrać miękki żółty ser w kawałku, np. goudę i zetrzeć go samodzielnie. Jeśli nie mamy czasu, gotowe produkty też będą odpowiednie, ale musimy uważać na ich skład.
  • Mozzarellę wybieramy również w kawałku, w wersji bez zalewy.
  • Chaczapuri adżarkie możemy posypać posiekaną natką kolendry. Jako zamiennik można potraktować natkę pietruszki lub szczypiorek. Ten składnik traktujemy jako opcję – nie musi być użyty.

Notka redakcyjna

Chaczapuri adżarskie – gruzińska tradycja

Chaczapuri to rodzaj wytrawnego wypieku o wrzecionowatym kształcie. To chyba najbardziej znane i lubiane na świecie danie gruzińskiej kuchni – chlebek z serem (nazwa pochodzi  od słów: chaczo – twaróg, puri – chleb). Najpyszniejsze jest zaraz po wyjęciu z piekarnika, idealne na weekendowe rodzinne śniadanie albo kolację.


Jak wszystkie najlepsze dania świata, chaczapuri powstało z biedy: mąka i ser od tysięcy lat były na terenach Gruzji najłatwiej dostępnymi produktami. Przepis na nie jest bardzo prosty – w wersji anegdotycznej brzmi: „weź ciasto i dużo sera„. Ciasto wcale nie musi być drożdżowe. Jeśli ktoś nie czuje się na siłach, żeby je robić, może skorzystać z gotowego francuskiego. Kształt, jaki mu nadamy, też nie ma większego znaczenia. Tak jak na zdjęciu, czyli w łódki, formuje się chaczapuri adżarskie, poza nim są jeszcze okrągłe imeretyńskie i kwadratowe, składane jak koperta penowani  (nazwy pochodzą od regionów Gruzji). Chaczapuri adżarskie wymaga nieco wprawy i kulinarnych umiejętności. Jesteśmy jednak przekonani, że dacie radę, a później będziecie je już robili regularnie.


Chaczapuri adżarskie – z czym jeść?

Chaczapuri ma w sobie tyle składników, że najlepiej jeść je po prostu samo. Nie potrzebuje dodatków. Warto wiedzieć, że farsz do chaczapuri można zrobić również z dodatkiem ugotowanych i utłuczonych ziemniaków (pół na pół z serem) – jest wtedy mniej tłusty, choć uchodzi jednocześnie za mniej wykwintny.

Popularnym dodatkiem do chaczapuri jest sos adżika: miksujemy 4 kawałki marynowanej papryki w oleju i ok. 4 łyżek oliwy z czosnkiem, papryczką chili oraz solą i pieprzem do smaku. Pasują do nich także dipy na bazie greckiego jogurtu, np. z czosnkiem, z posiekaną kolendrą  i miętą, z sokiem z cytryny i pieprzem.  

Z warzyw zawsze sprawdzi się chrupiąca sałata z winegretem, oliwki i sałatka z pomidorów, oliwek, czerwonej cebuli  i ziół, grillowana papryka itd. – ważne, żeby dodatki były lekkie i orzeźwiające. Jedzenie chaczapuri z naszego przepisu najlepiej zacząć od wymieszania farszu widelcem. Potem zamaczamy w nim  stopniowo odłamywane brzegi.


Chaczapuri – jaki ser użyć?

Ser w chaczapuri adżarskiem to sekret farszu idealnego. W Gruzji oryginalnie używa się świeżego, słonawego sera podpuszczkowego w typie naszego korycińskiego albo przypominającego mozzarellę suluguni. Nie musimy oczywiście polować na oryginalne sery – wystarczy wybierać takie, które  dobrze się topią i po prostu nam smakują. Wybierajmy i mieszajmy np. mozzarellę (również wędzoną), fetę, ricottę, oscypek, halloumi, paneer, miękkie sery żółte oraz serki śródziemnomorskie typu capri.

Okrągłe „zamknięte„ chaczapuri można zrobić na patelni. Sekretem ich smaku jest luźne i bardzo elastyczne ciasto, które formuje się w kulę. W nią delikatnie wciska się kulkę z serowego farszu, następnie oblepia ją ciastem, szczelnie je zamykając (wygląda to trochę jak potężne pierogi chinkali, tyle że z mniejszą „koroną„). Następnie rozgniata się je dłonią na placki o średnicy patelni – powinny być jak najcieńsze, żeby szybko i na chrupiąco upiekły się z wierzchu, a w środku były rozkosznie ciągnące. Takie chaczapuri podaje się zwykle z kawałkiem masła i drobno startym żółtym serem na wierzchu.

Chaczapuri adżarskie z jajkiem i serem jest pyszne!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy