Katmer to turecki deser z ciasta filo smażony najczęściej z kajmakiem (bardzo gęstą śmietaną) i pistacjami. My proponujemy podać go z serkiem mascarpone, miodem i mielonymi pistacjami. Chrupiące ciasto, pistacje i bogate, słodkie wnętrze – stanowi doskonały smakołyk, który zadowoli największego łasucha. Jest to idealny przysmak do poobiedniej kawy, który przygotujemy w kilka minut. Zobaczcie jak zrobić katmer.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: ciasto filo wyjmujemy z zamrażarki, przekładamy na noc do lodówki. Następnie na kilkanaście minut przed rozpoczęciem przygotowania wykładamy na blat kuchenny.
Pistacje: mielimy w zależności od tego, czym dysponujemy: malakserem, blenderem, młynkiem do kawy lub ścieramy na tarce.
Ciasto filo: płaty układamy na sobie i tniemy na pół i ponownie układamy. W ten sposób tworzymy kilka warstw.
Wypełnienie: środek ciasta smarujemy serkiem mascarpone, polewamy miodem, oraz posypujemy rozdrobnionymi pistacjami (pozostawiamy 2 łyżki).
Składanie: boki ciasta składamy do środka tworząc kwadrat. Składamy na pół.
Smażenie: masło roztapiamy na patelni, na średnim ogniu, aby go nie przypalić. Smażymy katmer po 2 minuty z obu stron. Gotowe układamy na papierze kuchennym, do osączenia z nadmiaru tłuszczu.
Serwowanie: katmer posypujemy resztą orzechów, kroimy w trójkąty.
Porady
- Pistacje i mascarpone możemy zamienić na dobrej jakości masło pistacjowe i dodatek serka śmietankowego. Na pewno taka propozycja będzie miłą odmianą. Możemy także poeksperymentować z innymi orzechami, czy masłami orzechowymi.
- Inne ciekawe pomysły na wypełnienie to: pasta tahini – przygotowana z lekko prażonych nasion sezamu i oleju, zmiksowana na idealny krem. Odpowiednia będzie też pasta makowa, przygotujemy ją ze zmielonego maku wymieszanego z masłem, olejem, cukrem do uzyskania płynnej masy.
- Przygotowane ciasto z wypełnieniem możemy zawinąć w ruloniki i tak smażyć. W tym przypadku katmer przygotowujemy tylko z 1 płata filo, aby rulon nie był za gruby.
Komentarze