Pizza Calzone

Calzone to jeden z rodzajów pizzy. Charakterystyczne dla pizzy calzone jest jej kształt. Pizza calzone przypomina duży pieróg, który wykonany jest z ciasta drożdżowego. Ciasto na calzone jest takie samo jako na tradycyjną, otwartą pizzę. Przepis na calzone może ulegać zmianie ze względu na użyte składniki do farszu. W środku mogą znaleźć się pieczarki, suszone pomidory, ulubione zioła lub pieczone mięsa. Warto pamiętać, że calzone to ciasto wytrawne, które idealnie nada się na spotkanie w rodzinnym gronie. Oto podpowiedź, jak zrobić pizzę calzone we włoskim stylu. 

Pizzacalzone

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 173 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-maka-pszenna-min1.Calzone – przepis:
    Z mąki usypać kopczyk i zrobić w nim wgłębienie. Następnie drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do wgłębienia w mące wraz z oliwą z oliwek i szczyptą soli. Potem należy zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić ciasto na calzone przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę.
  • cebula-iStock (1)2.Następnie na patelni należy podsmażyć na oliwie cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodać pokrojone w grubą kostkę pomidory i smażyć, aż całość odrobinę odparuje, dodać pokrojone oliwki oraz bazylię. Doprawić solą i pieprzem. Po lekkim przestygnięciu dodać pokrojony w kostkę ser mozzarella.
  • mozzarella-iStock-min3.Ciasto na calzone podzielić na kilka porcji (z tej ilości ciasta zrobiłam 5 dużych pierogów), każdą z nich cienko rozwałkować, a następnie nakładać po kilka łyżek farszu. Całość skleić na kształt pieroga. Pizza calzone powinna być pieczona w 240 stopniach Celsjusza przez 20 minut.

Porady

Pizza calzone to tradycyjny przepis pochodzący z Włoch. Farsz do calzone można doprawić na przykład suszonym oregano, bazylią, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem albo suszonymi pomidorami w proszku. W wersji wegańskiej zamiast mozzarelli można użyć tofu.

Calzone podobnie jak klasyczną pizzę warto piec na specjalnym kamieniu do pieczenia oraz kroić obrotowym nożem. Jeżeli nie mamy kamienia do pizzy to należy rozgrzać wcześniej blachę w piekarniku zanim ułożymy na niej calzone. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy