
Pizzerki pizzerinki - Przepis na Pizzerki pizzerinki
Pyszne małe pizze znane jako pizzerinki (pizzerki) , które lubią wszyscy! Składniki na 6 okrągłych pizzerinek
Calzone to jeden z rodzajów pizzy. Charakterystyczne dla pizzy calzone jest jej kształt. Pizza calzone przypomina duży pieróg, który wykonany jest z ciasta drożdżowego. Ciasto na calzone jest takie samo jako na tradycyjną, otwartą pizzę. Przepis na calzone może ulegać zmianie ze względu na użyte składniki do farszu. W środku mogą znaleźć się pieczarki, suszone pomidory, ulubione zioła lub pieczone mięsa. Warto pamiętać, że calzone to ciasto wytrawne, które idealnie nada się na spotkanie w rodzinnym gronie. Oto podpowiedź, jak zrobić pizzę calzone we włoskim stylu.
Pizza calzone / fot. StockFood
Porady
Pizza calzone to tradycyjny przepis pochodzący z Włoch. Farsz do calzone można doprawić na przykład suszonym oregano, bazylią, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem albo suszonymi pomidorami w proszku. W wersji wegańskiej zamiast mozzarelli można użyć tofu.
Calzone podobnie jak klasyczną pizzę warto piec na specjalnym kamieniu do pieczenia oraz kroić obrotowym nożem. Jeżeli nie mamy kamienia do pizzy to należy rozgrzać wcześniej blachę w piekarniku zanim ułożymy na niej calzone.
Calzone czyli pizza w kształcie pieroga. Bardzo smaczne i sycące danie.
Przepis rodem z Włoch. Każdy kto lubuje sie w tej kuchni powinien spróbowć CALZONE!
taka pizza zamknięta w pierogu