Parowańce z jagodami

Pyszne bułeczki z owocami

ciasto drożdżoweDeseryPierogi

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.39 z 183 głosów)

Składniki:

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1\2 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • paczka drożdży (100g)
  • 3 jajka
  • ok. 3 łyżek oleju
  • 500 ml jagód
  • cukier do smaku
  • ewentualnie łyżka mąki
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Podgrzać mleko z cukrem i drożdżami, wbić trzy jajka. Wlać do miski z mąką i wszystko zagnieść, dodając olej. Odstawić do wyrośnięcia. Jagody wymieszać z cukrem i mąką, Nakładać porcję jagód na kawałki ciasta, formując bułeczki. Parować ok. 10 min. Podawać z bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy