Parowańce

Czy znacie przepis na parowańce? Proste kluchy lub bułeczki gotowane na parze to jarskie, sycące danie. Parowańce smakują najlepiej z owocowymi sosami, ale mogą być też wytrawne parowańce.

dodany przez: Danusia19671

kluski na parze

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 187 głosów)


Składniki:

  • mąka 2 szkl
  • żółtka 2 szt
  • drożdże 20 g
  • masło płynne 2 łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • mleko 1 szklanka
  • sól

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • W ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki mieszamy rozkruszone drożdże.
  • Do wyrośniętych drożdży dodajemy żółtka
  • sól
  • mąkę i wyrabiamy lekkie ciasto. Dodajemy masło i przez chwilę całość wyrabiamy.
  • Naczynie z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce
  • przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto na parowańce podwoi objętość
  • dzielimy na części
  • każdą wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę
  • lekko wyrabiamy (przez minutę).
  • Ciasto rozwałkowujemy na wysokość centymetra
  • wykrawamy szklanką krążki
  • przenosimy na wyłożoną ściereczką i oprószoną mąką tacę
  • i trzymamy w ciepłym miejscu.
  • Szeroki garnek napełniamy do połowy ciepłą wodą
  • przykrywamy złożoną kilkakrotnie gazą
  • umocowujemy na brzegu związując mocną tasiemką.
  • Gdy woda w naczyniu się zagotuje
  • kładziemy na przygotowanej gazie po kilka wyrośniętych klusek
  • przykrywamy wysoką pokrywą i parujemy przez 7 minut (czas zależy od wielkości klusek).
  • Parowańce możemy przygotować też w parowarze lub za pomocą specjalnych sitek na garnek.

Porady

Zobacz też: gotowanie na parze - praktyczne gadżety

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Podobne przepisy