Parniki

smak dzieciństwa zaklęty w kluskach gotowanych na parze - uwielbiane przez dzieci i nie tylko...

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 500 g mąki tortowej
  • 25 g drożdży
  • niepełna szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • twarożek waniliowy

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zrobić klasyczne ciasto drożdżowe lub:
  2. Mąkę przesiać do miski, wsypać do niej cukier i sól. Drożdże rozkruszyć do mleka, mieszając rozpuścić, wlać do miski z mąką. Podobnie roztrzepane widelcem jajka.
  3. Dokładnie wyrobić ciasto. Miskę przykryć i wstawić do ciepłej wody. Kiedy ciasto podwoi objętość lekko go wyrobić. Gdy znów urośnie odrywać łyżką porcje ciasta, lekko spłaszczać w dłoniach i nadziewać serkiem (ja używam serka śmietankowego o smaku waniliowym z Biedronki) formując zgrabne kluski. Gotować na parze pod przykryciem ok. 10 min.
  4. Podawać lekko polane roztopionym masłem i posypane cukrem trzcinowym.
  5. Parniki są również doskonałe z nadzieniem z powidła śliwkowego lub dżemu wiśniowego. Dla wyjątkowych łasuchów można zaszaleć z nadzieniem z czekolady (1 a nawet 2 kostki mlecznej) - pycha!!! (foto w załączeniu)
obiad kolacja deser wegetariańska dla dzieci pierogi pampuchy kluski na parze parowniczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze