Parniki

smak dzieciństwa zaklęty w kluskach gotowanych na parze - uwielbiane przez dzieci i nie tylko...

DeseryPierogikluski na parze

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 147 głosów)

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
  • 25 g drożdży
  • niepełna szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • twarożek waniliowy

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Z podanych składników zrobić klasyczne ciasto drożdżowe lub:
  • Mąkę przesiać do miski, wsypać do niej cukier i sól. Drożdże rozkruszyć do mleka, mieszając rozpuścić, wlać do miski z mąką. Podobnie roztrzepane widelcem jajka.
  • Dokładnie wyrobić ciasto. Miskę przykryć i wstawić do ciepłej wody. Kiedy ciasto podwoi objętość lekko go wyrobić. Gdy znów urośnie odrywać łyżką porcje ciasta, lekko spłaszczać w dłoniach i nadziewać serkiem (ja używam serka śmietankowego o smaku waniliowym z Biedronki) formując zgrabne kluski. Gotować na parze pod przykryciem ok. 10 min.
  • Podawać lekko polane roztopionym masłem i posypane cukrem trzcinowym.
  • Parniki są również doskonałe z nadzieniem z powidła śliwkowego lub dżemu wiśniowego. Dla wyjątkowych łasuchów można zaszaleć z nadzieniem z czekolady (1 a nawet 2 kostki mlecznej) - pycha!!! (foto w załączeniu)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy