Piernik łaciaty z serem. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: Ubijamy całe jajka z cukrem (ja ucierałam drewnianą pałką), dodajemy wszystkie składniki mieszając.Na sam koniec dajemy powidła i nie rozbijamy za mocno .Wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę. Na masę serową: Żółtka utrzeć z cukrem , dodać serek z wiadereczka ucierając pałką.Wsypać budyń, wlać stopioną zimną margarynę i zapach.Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do sera.Nie mieszać długo,aby serek był puszysty. Piekarnik nagrzać do temp.180 stopni(termoobieg). Na piernik nakładać łyżką kupkami serek (jak łaty), nie rozcierać.Piec ok.50-60 minut.Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.Ale nie otwierać piekarnika zaraz po wyłączeniu. Polewa: czekoladę pokruszyć i roztopić z margaryną (ew. masłem)-nie gotować.Rozprowadzić gorącą na ciepłym cieście.Dowolnie udekorować. Piernik jest pyszny pierwszego dnia a następnego jeszce lepszy (wilgotniejszy).
Komentarze