Scones to delikatne, puszyste i niezbyt słodkie bułeczki, pochodzące ze Szkocji, bardzo popularne również w całej Wielkiej Brytanii. Robi się je z prostych składników, wystarczą: mąka, masło, mleko i proszek do pieczenia. Można spotkać też wersję z dodatkiem bakalii lub wytrawną. Są niezwykle łatwe do zrobienia, a ich upieczenie nie zajmuje dużo czasu. W dodatku możemy przygotować je na wiele sposobów, modyfikując podstawowy przepis na scones.
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: rozgrzewamy do 200°C z funkcją pieczenia góra-dół. 1 jako wbijamy do miseczki i rozkłócamy je, odstawiamy, później posłuży do posmarowania scones.
Wyrobienie ciasta: masło kroimy w kostkę. Dodajemy jedno jajko, mąkę, proszek do pieczenia. Całość rozcieramy w palcach na grubą kruszonkę. Masę wyrabiamy krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto: przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, delikatnie ugniatamy. Dzielimy na porcje, rozwałkowujemy na placki o grubości 1,5-2,5 cm. Wycinamy krążki o średnicy ok. 6 cm.
Pieczenie: krążki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wsadzamy je do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.
Porady
- Scones możemy piec w wersji klasycznej – bez dodatków. Ale z powodzeniem możemy dodać do nich rodzynki, suszoną żurawinę, miękkie, świeże lub mrożone owoce, np. maliny, borówki, jagody, truskawki, poziomki. Dodając do ciasta owoce mrożone, wcześniej ich nie rozmrażamy.
- Możemy upiec je także z pokruszoną czekoladą lub płatkami owsianymi.
- Bułeczki przygotować możemy także na słono, np. z cebulą, boczkiem, kiełbasą dojrzewającą lub kostkami twardego żółtego sera.
- Słodkie scones idealnie smakują z masłem i dżemem, np. malinowym, truskawkowym, morelowym lub np. powidłami śliwkowymi.
- Bułeczki można podać tylko z masłem lub ze słodką gęstą śmietanką – clotted cream.
- Wypiek najlepiej smakuje ciepły, posypany np. samym cukrem pudrem lub wymieszanym z cynamonem.
- Ciasto wyrabiamy krótko, tylko do połączenia składników. Zbyt długo wyrabiane ciasto po upieczeniu będzie twarde.
Komentarze