Scones
Ocena:

0 (0)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Scones to delikatne, puszyste i niezbyt słodkie bułeczki, pochodzące ze Szkocji, bardzo popularne również w całej Wielkiej Brytanii. Robi się je z prostych składników, wystarczą: mąka, masło, mleko i proszek do pieczenia. Można spotkać też wersję z dodatkiem bakalii lub wytrawną. Są niezwykle łatwe do zrobienia, a ich upieczenie nie zajmuje dużo czasu. W dodatku możemy przygotować je na wiele sposobów, modyfikując podstawowy przepis na scones.

Składniki:

  • mąka  250 g

  • proszek do pieczenia  8 g

  • cukier drobny  50 g

  • masło  50 g

  • jajka  2 szt.

  • mleko  100 ml

  • sól  2 g

Scones - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: rozgrzewamy do 200°C z funkcją pieczenia góra-dół. 1 jako wbijamy do miseczki i rozkłócamy je, odstawiamy, później posłuży do posmarowania scones.

  • Krok 2:

    Wyrobienie ciasta: masło kroimy w kostkę. Dodajemy jedno jajko, mąkę, proszek do pieczenia. Całość rozcieramy w palcach na grubą kruszonkę. Masę wyrabiamy krótko, tylko do połączenia składników.

  • Krok 3:

    Ciasto: przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, delikatnie ugniatamy. Dzielimy na porcje, rozwałkowujemy na placki o grubości 1,5-2,5 cm. Wycinamy krążki o średnicy ok. 6 cm.

  • Krok 4:

    Pieczenie: krążki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wsadzamy je do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.

Porady

  • Scones możemy piec w wersji klasycznej – bez dodatków. Ale z powodzeniem możemy dodać do nich rodzynki, suszoną żurawinę, miękkie, świeże lub mrożone owoce, np. maliny, borówki, jagody, truskawki, poziomki. Dodając do ciasta owoce mrożone, wcześniej ich nie rozmrażamy.
  • Możemy upiec je także z pokruszoną czekoladą lub płatkami owsianymi.
  • Bułeczki przygotować możemy także na słono, np. z cebulą, boczkiem, kiełbasą dojrzewającą lub kostkami twardego żółtego sera.
  • Słodkie scones  idealnie smakują z masłem i dżemem, np. malinowym, truskawkowym, morelowym lub np. powidłami śliwkowymi.
  • Bułeczki można podać tylko z masłem lub ze słodką gęstą śmietanką – clotted cream. 
  • Wypiek najlepiej smakuje ciepły, posypany np. samym cukrem pudrem lub wymieszanym z cynamonem.
  • Ciasto wyrabiamy krótko, tylko do połączenia składników. Zbyt długo wyrabiane ciasto po upieczeniu będzie twarde.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne