Panierowane jajka z warzywami i boczkiem

Przepis na panierowane jajka z warzywami i boczkiem

Dodany przez:

Panierowane jajka z warzywami i boczkiem

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 łyżki jasnego octu winnego
  • łyżka musztardy diżońskiej
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3–4 łyżki oliwy
  • 5 dużych jajek
  • 10 dag mrożonego zielonego groszku
  • awokado
  • ogórek
  • 3–4 cebulki dymki ze szczypiorem
  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • 8 plastrów bekonu
  • olej do głębokiego smażenia
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka bułki tartej

Przygotowanie

  1. Z octu, musztardy, posiekanego czosnku, soli, pieprzu i oliwy ucieramy gładki, emulsyjny sos. Do wrzątku wkładamy 4 jajka i gotujemy 3–4 min. Wyjmujemy i hartujemy w lodowatej wodzie. Ostudzone ostrożnie obieramy. Groszek blanszujemy 3–4 min w osolonym wrzątku, osączamy, studzimy. Ogórek kroimy w plastry, awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy wzdłuż na cząstki. Dymkę ze szczypiorem kroimy. Sałatę rwiemy na kawałki. Warzywa mieszamy, skrapiamy sosem (zwłaszcza awokado, by nie ściemniało). Bekon smażymy na chrupko na suchej patelni. Osuszamy na ręczniku kuchennym, trzymamy w cieple. Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Na talerzyku roztrzepujemy jajko z solą i pieprzem, na drugi wysypujemy bułkę tartą. Każde jajko obtaczamy w mące,rozmąconym jajku i tartej bułce. Wrzucamy na rozgrzany olej, lekko obracając smażymy ok. 30 s, aż panierka się
  2. pięknie zezłoci. Wyjmujemy, osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Jajko kładziemy na porcji sałatki, lekko je nacinamy, aby uwolnić ze środka płynne żółtko. Podajemy z 2 plastrami chrupiącego bekonu.
Śniadanie warzywa jajka przekąska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze