Owoce pod kruszonką

Najprostszy deser na ciepło, czyli owoce zapiekane pod pyszną kruszonką. Od sezonu zależy, czy użyjemy truskawek, czy jabłek, gruszek lub śliwek. Dziecinnie prosty przepis w kilka chwil!

Deserykruszonka

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 200 głosów)

Składniki:

  • po 1/2 kg kwaskowych jabłek i gruszek
  • 1/2 cytryny
  • łyżeczka cynamonu
  • 2–3 łyżki rodzynek
  • 15 dag mąki
  • po 10 dag brązowego cukru i zimnego masła

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jabłka i gruszki obieramy, przecinamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Tniemy wzdłuż na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem, układamy w żaroodpornych naczynkach wysmarowanych masłem, posypujemy rodzynkami.
  • W misce mieszamy mąkę, cukier i posiekane masło, rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Wysypujemy ją na przygotowane jabłka.
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C, z włączonym grzaniem góra-dół. Pieczemy ok. 20 min, aż ładnie się przyrumieni.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Porady

Zobacz też: Jabłka pod ciastem orzechowym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy