Truskawkowy trifle

Truskawkowe trifle to łatwy sposób na letni deser. Podawany na zimno z listkami mięty stanowi orzeźwiający rarytas. Truskawkowy trifle idealnie sprawdzi się po rodzinnym obiedzie.

Desery

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 168 głosów)

Składniki:

  • krem: 750 ml mleka
  • pół laski wanilii
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru pudru
  • 40 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • warstwy: 500 g truskawek umytych, bez szypułek + 5 owoców do dekoracji
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • laska wanilii
  • 125 g kremowego serka
  • 300 g gotowego ucieranego ciasta cytrynowego
  • 150 ml likieru limoncello lub soku z cytryny wymieszanego z cukrem
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego
  • 2 gałązki mięty

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na krem: do mleka wrzucamy rozciętą laskę wanilii i wydobyte z niej nasiona. Doprowadzamy do wrzenia.
  • Żółtka ucieramy z cukrem, aż cukier się rozpuści, dodajemy mąkę, mieszamy. Powoli wlewamy gorące mleko, stale mieszając. Całość przelewamy do rondla. Delikatnie doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając, aż krem zgęstnieje.
  • Laskę wanilii wyjmujemy, powierzchnię kremu szczelnie przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Na warstwy: truskawki przecinamy na pół, wrzucamy do rondelka, posypujemy cukrem waniliowym. Podgrzewamy przez 2–3 min, aby uzyskać odrobinę soku.
  • Schłodzoną kremówkę ubijamy, dodajemy nasiona wydobyte z laski wanilii, dalej ubijamy i dodajemy serek. Mieszamy, odstawiamy do lodówki.
  • Ciasto kroimy w 1-cm kostkę, wrzucamy do miski i zalewamy limoncello lub syropem cytrynowym. Kiedy nasiąknie, wykładamy jego warstwę na dno szklanego naczynia, dociskamy łyżką, wyrównując wierzch. Smarujemy 2 łyżkami dżemu truskawkowego. Dookoła układamy truskawki, przecięciem do wewnętrznej ścianki naczynia, czubkiem do góry. Skrapiamy odrobiną soku, a następnie wypełniamy porcją kremu jajecznego.
  • Na krem wykładamy pozostałą część nasączonego ciasta, wyrównujemy, smarujemy 3 łyżkami dżemu truskawkowego i układamy truskawki na brzegach oraz na całej powierzchni deseru, także przecięciem do dołu. Skrapiamy sokiem truskawkowym. Wypełniamy pozostałym kremem jajecznym.
  • Dekorujemy wszystko bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i listkami mięty. Możemy podać od razu lub jeszcze lekko schłodzić w lodówce.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018. Dodaj do książki kucharskiej Wydrukuj Podziel się Komentarze Napisz pierwszy komentarz Zamknij wątek 0 komentarzy To również cię zainteresuje Sernik złota rosa Najnowsza gazetka Leroy Merlin już jest! Tarta marchewkowo-jabłkowa Tanio i pysznie? Oto oferta Intermarche Piersi kurczaka à la cacciatore Torcik galaretkowy z owocami dostarczone przez plista Podobne przepisy Pyszny deser czereśniowo - migdałowy. Hania Tarta czereśniowa Przepis na tartę z czereśniami mojegotowanie Tarta czereśniowa Słodkie wnętrze równoważą kwaśne jabłka które są z kolei posypane cynamonowym migdałem. Pysznapiecze Tarta serowo - migdałowo - jabłkowa Pyszne truskawkowe ciasto z pierwszych świeżych, sezonowych owoców. Przygotowanie: 45 minut Pieczenie: ok. 35 minut Porcja: 460 kcal mojegotowanie Kremowa kopuła Ciasto delikatnie rozpływa się w ustach. Skusi swym wyglądem i zapachem nawet wybrednych smakoszy. tratatatra Tarta z czereśniami. przepyszny aromatyczny deser na jesienne dni gadulka migdałowa tarta z morelami Przygotowanie: 40 minut Pieczenie: 30 minut Porcja: 270 kcal mojegotowanie Tarta ze śliwkami i migdałami Przepis na tartę truskawkową z migdałami. mojegotowanie Truskawkowa tarta migdałowa Wspaniała tarta z malinami. Julita Tarta piaskowa z malinami Krucha tarta z morelami. Julita Tarta morelowa z migdałami Przepisy na przetwory Dżem z wiśni Polub nas

Porady

Spróbuj także: kokosowe ciasto truskawkowe 

 

 

 

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy