Truskawkowy trifle

Ocena:

4.54 (168)

  • 40 min.
  • dla 6 osób

Truskawkowe trifle to łatwy sposób na letni deser. Podawany na zimno z listkami mięty stanowi orzeźwiający rarytas. Truskawkowy trifle idealnie sprawdzi się po rodzinnym obiedzie.

Składniki:

  • mleko  750 ml

  • wanilia  1.5 szt.

  • żółtko  4 szt.

  • cukier puder  80 g

  • mąka ziemniaczana  40 g

  • truskawki  500 g

  • cukier waniliowy  1 szt.

  • śmietana kremówka  300 ml

  • serek śmietankowy  125 g

  • ciasto  300 g

  • sok z cytryny  1 szt.

  • cukier  80 g

  • dżem owocowy  60 g

  • mięta  2 gałązki

Truskawkowy trifle - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na krem: do mleka wrzucamy rozciętą laskę wanilii i wydobyte z niej nasiona. Doprowadzamy do wrzenia. Żółtka ucieramy z cukrem, aż cukier się rozpuści, dodajemy mąkę, mieszamy. Powoli wlewamy gorące mleko, stale mieszając. Całość przelewamy do rondla. Delikatnie doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając, aż krem zgęstnieje. Laskę wanilii wyjmujemy, powierzchnię kremu szczelnie przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

  • Krok 2:

    Na warstwy: truskawki przecinamy na pół, wrzucamy do rondelka, posypujemy cukrem waniliowym. Podgrzewamy przez 2–3 min, aby uzyskać odrobinę soku.

  • Krok 3:

    Schłodzoną kremówkę ubijamy, dodajemy nasiona wydobyte z laski wanilii, dalej ubijamy i dodajemy serek. Mieszamy, odstawiamy do lodówki.

  • Krok 4:

    Ucierane ciasto cytrynowe kroimy w 1-cm kostkę, wrzucamy do miski i zalewamy limoncello lub syropem cytrynowym. Kiedy nasiąknie, wykładamy jego warstwę na dno szklanego naczynia, dociskamy łyżką, wyrównując wierzch. Smarujemy 2 łyżkami dżemu truskawkowego. Dookoła układamy truskawki, przecięciem do wewnętrznej ścianki naczynia, czubkiem do góry. Skrapiamy odrobiną soku, a następnie wypełniamy porcją kremu jajecznego.

  • Krok 5:

    Na krem wykładamy pozostałą część nasączonego ciasta, wyrównujemy, smarujemy 3 łyżkami dżemu truskawkowego i układamy truskawki na brzegach oraz na całej powierzchni deseru, także przecięciem do dołu. Skrapiamy sokiem truskawkowym. Wypełniamy pozostałym kremem jajecznym.

     

  • Krok 6:

    Dekorujemy wszystko bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i listkami mięty. Możemy podać od razu lub jeszcze lekko schłodzić w lodówce.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018.

Porady

Spróbuj także: kokosowe ciasto truskawkowe 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne