StockFood
4.42 (193)
Sok z jeżyn, nazywanych też ostrężynami, jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. To świetny sposób na zachowanie smaków lata na dłużej. Odpowiednio przechowywany pozostanie świeży przez długie miesiące. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Dodatkowo jego przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Jeśli lubicie domowe przetwory, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na sok z jeżyn.
jeżyny 3 kg
cukier 2 g
woda 125 ml
sok z cytryny 1 szt.
Przygotowanie jeżyn: owoce przebieramy, płuczemy na sitku i odkładamy do osuszenia.
Duszenie owoców: jeżyny przekładamy do rondelka, delikatnie je rozgniatamy przy pomocy widelca, zalewamy wodą i zasypujemy cukrem. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu, przez około 25–30 minut, do momentu, gdy owoce puszczą sok, a cukier się całkowicie rozpuści.
Przelewanie soku: gorący sok z jeżyn przelewamy przez sito. Rozlewamy do szczelnie zamykanych, szklanych butelek lub słoików.
Porady
- Soku z jeżyn nie trzeba pasteryzować, jeśli wlewamy go do butelek jeszcze gorący. Ale jeśli chcecie, żeby postał dłużej to można go zapasteryzować zarówno na sucho, jak i na mokro. W pierwszym przypadku słoiki wystarczy ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 130°C na około 20–25 minut. W drugim wypadku należy umieścić je w garnku wyłożonym materiałowym ręcznikiem, zalać gorącą wodą do około 2/3 wysokości i gotować przez 15–20 minut.
- Z podanych w przepisie proporcji otrzymacie około 9 butelek soku o pojemności 500 ml.
- Przed przelaniem jeżyn do butelek należy upewnić się, że szkło jest dokładnie wyczyszczone. Dobrze je również dodatkowo wyparzyć w piekarniku lub przy pomocy wrzątku. Dzięki temu gotowe przetwory zachowają świeżość przez całą zimę.
- Sok z jeżyn na zimę polecamy przełożyć w zacienione i chłodne miejsce, takie jak garaż lub piwnica. Dobrze sprawdzi się w tym celu też nieogrzewana spiżarnia lub przedsionek. Można go również umieścić w zamykanej, przewiewnej szafce kuchennej oddalonej od źródeł ciepła.
- Sok z cytryny można pominąć lub zastąpić go sokiem z pomarańczy lub limonki.
- Owoce, które zostaną po przelaniu soku przez sito można wykorzystać do przygotowania smacznej nalewki z jeżyn.
- Wolcie przetwory wieloowocowe? Możecie dodać do soku z ostrężyn świeże maliny, aronię lub porzeczki czerwone.
- Zastanawiacie się, ile dodać cukru do soku z jeżyn? Jak w przypadku wszystkich przetworów, jest to dość dowolna sprawa, ale przyjmuje się, że wsypuje się ok. 600 g cukru na 1 kg jeżyn. Można go też zastąpić miodem, ksylitolem lun erytrytolem.
- Sprawdźcie również nasze pozostałe pomysły na smaczne i proste przetwory z owoców.
Zarówno liście, jak i owoce jeżyny są wykorzystywane w medycynie naturalnej od wieków. Nic dziwnego, stanowią świetne źródło witaminy C – w 100 g jeżyn jest jej średnio 21 mg. Ceni się je również ze względu na wysoką zawartość witaminy K, A oraz E. Z tego względu często stosuje się je wspomagająco w walce z przeziębieniem.
To jednak nie koniec zalet tego owocu. Jeżyny bogate są również w błonnik pokarmowy. Nasze babcie doceniały je również ze względu na ich działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Z kolei liście jeżyny, podawane w formie naparu club herbatki, wykazują właściwości oczyszczające i moczopędne. Mogą też przyczynić się do złagodzenia objawów zgagi i wzdęć.
Sezon na popularne ostrężyny trwa przez 3 miesiące. Warto wykorzystać go w pełni. Jak przygotować jeżyny na zimę?