Nalewka z rokitnika

Przygotowanie: 1 rok

Napojealkoholenalewki

Czas przygotowania:
544320 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.33 z 160 głosów)

Składniki:

  • 1 kg owoców rokitnika
  • 1 kg cukru
  • 1 i 1/2 l spirytusu 80%

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Owoce umyć, osączyć. Wrzucić do gąsiorka, zasypać połową cukru, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić w ciepłe miejsce na 3–4 miesiące.
  • Alkohol zlać, owoce zasypać pozostałym cukrem, przykryć i odstawić na 2–3 tygodnie, aż cukier się rozpuści i wydobędzie cały sok z owoców.
  • Syrop połączyć z alkoholem, zamknąć, odstawić na 2–3 dni, od czasu do czasu potrząsać gąsiorkiem, aby płyny dokładnie się połączyły.
  • Rozlać do butelek. Dobrze zamknąć, odstawić w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej 5–6 miesięcy.
  • Nalewka powinna mieć piękny rubinowy kolor.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: