Nalewka z rokitnika, to najlepszy domowy trunek, który aplikowany w odpowiedniej ilości, sprawdzi się także w roli leku na przeziębienie. Przygotowanie nalewki zajmie ok. 2 godziny, ale należy do tego doliczyć czas oczekiwania pomiędzy etapami i ten, aż nalewka "dojrzeje". Zobacz, jak zrobić nalewkę z rokitnika na spirytusie.
iStock
Owoce rokitnika umyj i przesyp na sito. Odczekaj kilka minut i wrzuć owce do gąsiorka, zasyp połową cukru, zalej spirytusem, zamknij szczelnie gąsior i odstaw w ciepłe miejsce na 3–4 miesiące. Po tym czasie zlej alkohol, a owoce zasypy pozostałym cukrem, zamknij i odstaw na 2–3 tygodnie, aż cukier się rozpuści i wydobędzie cały sok z owoców.
Tak powstały syrop połącz z alkoholem, zamknij i odstaw na kolejne 2–3 dni, od czasu do czasu potrząśnij gąsiorkiem, aby płyny dokładnie się połączyły. Rozlej nalewkę do butelek. Dobrze zamknij, odstaw w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące. Gotowa nalewka z rokitnika powinna mieć piękny rubinowy kolor.
Porady
- Powyższy przepis uwzględnia czas przygotowania nalewki bez czasu oczekiwania na końcowy efekt. Zapewniamy, że warto poczekać na tę nalewkę.
- Dojrzałe owoce rokitnika są miękkie, dlatego też czasami trudno oderwać je od gałązki. Możesz ułatwić sobie pracę, mrożąc całe gałązki rokitnika. Wystarczy zamrozić gałązki z owocami, a następnie oderwać owoce.
- W przepisie użyto gąsiora, jeśli nie posiadasz takiego naczynia, możesz wykorzystać duży np. 3 lub 5 litrowy słoik. Pamiętaj, aby wyparzyć i dobrze wysuszyć naczynie, w którym chcesz zrobić nalewkę.
- Część cukru możesz zastąpić miodem, w ten sposób otrzymasz smaczną nalewkę z rokitnika z miodem. Taką nalewkę możesz pić osobno lub dodać do zimowej herbaty. Jeśli zdecydujesz się na taki ruch, w pierwszej części dodaj cukier, a w drugiej trochę cukru i trochę dobrego, prawdziwego miodu (najlepiej lipowego, wielokwiatowego lub akacjowego).
Nalewka z rokitnika ma wiele zastosowań. Można pić ją osobno, jako trunek dla dorosłych lub traktować jako dodatek np. do herbaty, czy zamiennik syropu do namaczania blatów tortowych. Nalewka z rokitnika, pita z umiarem, pomaga wzmocnić odporność, pozytywnie wpływa na układ pokarmowy.
Rokitnik zwyczajny jest źródłem węglowodanów, białek, lipidów oraz aminokwasów. W owocach rokitnika znajdziemy następujące związki mineralne: potas, żelazo, fosfor oraz wapń, a także witaminy: K, C (więcej niż w pomarańczach), witaminy z grupy B i kwas foliowy.
Rokitnik to roślina z rodziny oliwnikowatych, która w przypadku drzewa dorasta nawet do 4 m wysokości, jako rozgałęziony krzew jest trochę niższa - zazwyczaj dorasta do około 2,5 metra. Liście rośliny są wąskie, długie (7-8 cm) i srebrno-szare. Owoce rokitnika mają pomarańczowy kolor, a ich wielkość jest zbliżona do porzeczek. Owoce rokitnika są kwaskowate. W owocach znajdziemy jedno pestkowate nasienie. Rokitnik wykorzystywany jest do przygotowywania soków, nalewek, dżemów.
Komentarze