Risotto po meksykańsku

Przepis na risotto - Risotto po meksykańsku

Dodany przez:

Risotto po meksykańsku

Dania główne

Czas przygotowania:
Kalorie:
525 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 20 dag ryżu
  • 1–2 łyżeczki chili w proszku
  • łyżeczka kurkumy
  • 150 ml rosołu wołowego
  • duża czerwona papryka
  • pęczek cebuli dymki
  • 5 dag zielonych oliwek nadziewanych papryką
  • zielona papryka chili
  • 50 dag mielonego mięsa wołowego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Przepis na risotto:
  2. Cebulę  i  czosnek  obrać,  posiekać,  zeszklić  razem  na łyżce  oleju,  mieszając.  Dodać  ryż,  chili  w  proszku, kurkumę i smażyć jeszcze 2 min. Wlać rosół i gotować na małym ogniu, aż ryż będzie miękki.
  3. Paprykę i dymkę oczyścić,  posiekać,  a  oliwki  pociąć  w  plasterki.  Ryż z  przyprawami  przełożyć  do  miski  i  odstawić.  Mięso smażyć  na  reszcie  oleju,  często  mieszając,  aż  stanie się „sypkie", przyprawić solą i pieprzem. Dodać  ryż, pokrojoną  paprykę,  dymkę,  natkę,  chili  i  oliwki.
  4. Podgrzewać bez przykrycia ok. 5 min. Posypać natką.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
obiad dania jednogarnkowe przepis na risotto risotto po meksykańsku
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze