Risotto po meksykańsku

Przepis na risotto - Risotto po meksykańsku

Dania głównerisottoDania jednogarnkowe

Czas przygotowania:
35 min.
Kalorie:
525.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 195 głosów)

Składniki:

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 20 dag ryżu
  • 1–2 łyżeczki chili w proszku
  • łyżeczka kurkumy
  • 150 ml rosołu wołowego
  • duża czerwona papryka
  • pęczek cebuli dymki
  • 5 dag zielonych oliwek nadziewanych papryką
  • zielona papryka chili
  • 50 dag mielonego mięsa wołowego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przepis na risotto:
  • Cebulę  i  czosnek  obrać,  posiekać,  zeszklić  razem  na łyżce  oleju,  mieszając.  Dodać  ryż,  chili  w  proszku
  • kurkumę i smażyć jeszcze 2 min. Wlać rosół i gotować na małym ogniu
  • aż ryż będzie miękki.
  • Paprykę i dymkę oczyścić,  posiekać,  a  oliwki  pociąć  w  plasterki.  Ryż z  przyprawami  przełożyć  do  miski  i  odstawić.  Mięso smażyć  na  reszcie  oleju,  często  mieszając,  aż  stanie się „sypkie"
  • przyprawić solą i pieprzem. Dodać  ryż
  • pokrojoną  paprykę,  dymkę,  natkę,  chili  i  oliwki.
  • Podgrzewać bez przykrycia ok. 5 min. Posypać natką.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 525.00

Porady

Zobacz też: risotto z radicchio, czarną porzeczką i prosecco

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy