Makaron po meksykańsku

Makaron po meksykańsku z kurczakiem jest bardzo aromatyczny, dzięki dodatkowi intensywnych przypraw. Danie inspirowane jest meksykańską fajitą, która jest lekko pikantna i niezwykle orzeźwiająca. Idealnie sprawdza się na obiad, ale też na bardziej sycącą kolację. Bez problemu można wziąć go też do pracy i zjeść na ciepło lub na zimno. Podajemy sprawdzony przepis na makaron z meksykańskim sosem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

penne

Czas przygotowania:
35min.
Kalorie:
410 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Makaron po meksykańsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie kurczaka: mięso myjemy i kroimy w paski. Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni. Dodajemy piersi kurczaka i smaży przez 5 minut na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Następnie zdejmujemy mięso i odkładamy na talerz.

  • 2.

    Przygotowanie warzyw: cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Czerwoną i żółtą paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w paski. Ząbek czosnku wyjmujemy z łupiny i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy.

  • 3.

    Smażenie: na patelnię po obsmażaniu kurczaka wrzucamy cebulę i papryki. Smażymy na średnim ogniu przez 8–10 minut, od czasu do czasu, mieszajmy. Następnie dodajemy czosnek i podsmażamy całość przez 1 minutę. Potem dokładamy przecier pomidorowy i gotujemy kolejne 2 minuty.

  • 4.

    Sos fajitas: do podsmażonych warzyw dodajemy kurczaka i wlewamy śmietanę, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy chili w proszku, oregano, suszoną (lub świeżą) kolendrę, zmielony kminek. Mieszamy.

  • 5.

    Makaron: gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Zachowujemy 150 ml wody z gotowania, resztę odcedzamy. Makaron dodajemy na patelnię, dolewamy 50 ml wody, łączymy składniki. Jeśli danie jest zbyt gęste można podlać więcej wody.

  • 6.

    Podanie: ścieramy ser żółty, najlepiej parmezan lub cheddar. Makaron po meksykańsku przekładamy do misek, posypujemy niewielką ilością sera i posiekaną natką pietruszki.

Kalorie: 410

Węglowodany: 47

Tłuszcz: 13

Błonnik: 6

Białko: 24

Tłuszcz nasycony: 5

Sód: 1

Cukier: 6

Porady

  • Jeśli nie lubimy kolendry albo po prostu jej nie mamy, możemy ją pominąć. Natka pietruszki jest zbliżona w smaku i w zupełności wystarczy do makaronu po meksykańsku.
  • Zamiast dodawać poszczególne przyprawy, które nie zawsze są dostępne w sklepie, możemy użyć gotowej mieszanki meksykańskiej, najlepiej do fajitas. Znajdziemy je w większości hipermarketów.
  • Do makaronu po meksykańsku można użyć penne lub rigatoni. Polecamy ugotować go w wersji al dente, ponieważ będziemy go jeszcze przez chwilę podsmażać.
  • Tego rodzaju makaron z meksykańskim sosem można również przygotować w wersji wegetariańskiej, bez kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy