Zupa Karaibska rybna

Zupa Karaibska rybna

Dodany przez:

Zupa Karaibska rybna

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ziemniaki
  • oliwa
  • 600 ml białego wytrawnego wina
  • 3/4 l bulionu warzywnego
  • 4 mięsiste pomidory
  • liść laurowy
  • skórki otarte z 1/2 pomaranczy i 1/2 cytryny
  • nitka szafranu
  • sól
  • pieprz
  • chlust martini bianco
  • 60 dag filetów z dorsza
  • 6 dużych krewetek
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Zupa Karaibska rybna
  2. Marchewki, cebule, czosnek, selera i ziemniaki czyścimy, kroimy w kostkę, wszystko razem podduszamy na kilku łyżkach oliwy przez 3 min, zalewamy winem i zostawiamy na małym ogniu, aż się zagotuje. Dodajemy bulion, całe pomidory (wycinamy tylko trzpienie), liść laurowy, skórki z cytrusów, gotujemy 10 min.
  3. Wszystko miksujemy i przecieramy przez sitko, przyprawiamy szafranem, sola i pieprzem, dolewamy martini, gotujemy pod przykryciem 5 min. Dorsza kroimy w gruba kostkę, krewetki czyścimy i z posiekanym szczypiorkiem wkładamy do zupy. Gotujemy 1–2 min, posypujemy posiekana natka. Jeśli chcemy, aby krewetki były chrupiące, zamiast gotować, usmażmy je osobno i dodajmy do zupy przed podaniem.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  5. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
przepisy obiad zupa Zupa Karaibska rybna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy