Zupa karaibska rybna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Zupa Karaibska rybna
Marchewki, cebule, czosnek, selera i ziemniaki czyścimy, kroimy w kostkę, wszystko razem podduszamy na kilku łyżkach oliwy przez 3 min, zalewamy winem i zostawiamy na małym ogniu, aż się zagotuje. Dodajemy bulion, całe pomidory (wycinamy tylko trzpienie), liść laurowy, skórki z cytrusów, gotujemy 10 min.
Wszystko miksujemy i przecieramy przez sitko, przyprawiamy szafranem, sola i pieprzem, dolewamy martini, gotujemy pod przykryciem 5 min. Dorsza kroimy w gruba kostkę, krewetki czyścimy i z posiekanym szczypiorkiem wkładamy do zupy. Gotujemy 1–2 min, posypujemy posiekana natka. Jeśli chcemy, aby krewetki były chrupiące, zamiast gotować, usmażmy je osobno i dodajmy do zupy przed podaniem.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze