Zupa Karaibska rybna

Zupa Karaibska rybna

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 168 głosów)

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ziemniaki
  • oliwa
  • 600 ml białego wytrawnego wina
  • 3/4 l bulionu warzywnego
  • 4 mięsiste pomidory
  • liść laurowy
  • skórki otarte z 1/2 pomaranczy i 1/2 cytryny
  • nitka szafranu
  • sól
  • pieprz
  • chlust martini bianco
  • 60 dag filetów z dorsza
  • 6 dużych krewetek
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Zupa Karaibska rybna
  • Marchewki, cebule, czosnek, selera i ziemniaki czyścimy, kroimy w kostkę, wszystko razem podduszamy na kilku łyżkach oliwy przez 3 min, zalewamy winem i zostawiamy na małym ogniu, aż się zagotuje. Dodajemy bulion, całe pomidory (wycinamy tylko trzpienie), liść laurowy, skórki z cytrusów, gotujemy 10 min.
  • Wszystko miksujemy i przecieramy przez sitko, przyprawiamy szafranem, sola i pieprzem, dolewamy martini, gotujemy pod przykryciem 5 min. Dorsza kroimy w gruba kostkę, krewetki czyścimy i z posiekanym szczypiorkiem wkładamy do zupy. Gotujemy 1–2 min, posypujemy posiekana natka. Jeśli chcemy, aby krewetki były chrupiące, zamiast gotować, usmażmy je osobno i dodajmy do zupy przed podaniem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy