Murzynek z serem to fantastyczny pomysł na urozmaicenie słodkiej klasyki. Wilgotne kakaowe ciasto wspaniale komponuje się z aksamitną masą serową. Serwujemy je zazwyczaj na deser po obiedzie, w towarzystwie herbaty, czy kawy. Murzynek z serem to także świetny pomysł na słodkie śniadanie. Warto posmarować go wtedy swoim ulubionym dżemem.
Artur Rogalski
(średnia 4.38 z 182 głosów)
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy na 170°C. Blachę o wielkości 35x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. W małej misce łączymy mąkę z sodą oraz kakao.
Biały ser: mielimy go trzykrotnie.
Ciasto: do przygotowania ciasta musimy użyć 2 jajek. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z 220 g cukru na sztywną masę. Nie przerywając mieszania, dodajemy żółtka, olej, dżem. Na końcu wsypujemy wcześniej przygotowaną mieszankę z mąką i wlewamy mleko. Składniki dokładnie łączymy ze sobą.
Masa serowa: masło łączymy z jednym jajkiem oraz 110 g cukru. Następnie dodajemy ser i budyń. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
Pieczenie: kakaowe ciasto wylewamy na blachę. Następnie nakładamy na nie masę serową. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40–50 minut.
Podanie: murzynek z serem podajemy w towarzystwie ulubionej herbaty, czy kawy.
Porady
- Murzynek z serem wspaniale smakuje zarówno na ciepło tuż po upieczeniu, jak i na zimno, po schłodzeniu w lodówce.
- Do przygotowania masy serowej, możemy wykorzystać również gotowy, mielony ser z wiaderka. Dobrej jakości produkt powinien odznaczać się gęstą oraz zbitą konsystencją.
- Jeśli nie mamy sody oczyszczonej, równie dobrze możemy użyć proszku do pieczenia.
- Warto dodać do masy serowej 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią. W ten sposób wzbogacimy aromat naszego wypieku. Pamiętajmy, żeby odjąć wtedy ok. 2 łyżki zwykłego cukru.
- Do przygotowania masy serowej możemy użyć zarówno budyniu waniliowego, jak i śmietankowego.
- Jeśli zależy nam na mocno czekoladowym cieście, polecamy wzbogacić go o czekoladę. Przed dodaniem należy ją posiekać.
- Przed wyjęciem murzynka z piekarnika, warto sprawdzić czy w środku nie jest surowy. W tym celu używamy drewnianego patyczka – jeśli wyjęty z ciasta jest suchy, możemy zakończyć pieczenie.
Murzynek z serem to ciekawa propozycja nie tylko do popołudniowej herbaty, ale również na uroczystą imprezę. Jeśli chcemy, żeby ciasto wspaniale prezentowało się na talerzu, polecamy udekorować je:
Wariacji na temat murzynka jest wiele. Okazuje się, że to uwielbiane przez wszystkich ciasto możemy wzbogacić w takie składniki jak:
Komentarze