Muffinki z marchewką, jabłkiem i cukinią

Jesienne muffiny - słodkie, aromatyczne i wybitnie smaczne.

muffinki

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 196 głosów)

Składniki:

  • 2 średniej wielkości marchewki twarde winne jabłko
  • mała cukinia
  • nieduży dojrzały banan
  • 5 dag orzechów laskowych + do posypania
  • po 15 dag mąki pełnoziarnistej i płatków owsianych
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 10 dag brązowego cukru
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 120 ml mleka migdałowego

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
  • Obrane marchewki ścieramy na średnich oczkach, tak samo postępujemy z jabłkiem i cukinią.
  • Obranego banana rozgniatamy na miazgę widelcem, orzechy siekamy.
  • Mieszamy mąkę, płatki, sól, proszek, cynamon i cukier.
  • Rozdrobnione marchewki, jabłka, cukinię i banana dokładnie mieszamy z olejem i mlekiem, dodajemy do suchej mieszanki, wyrabiamy, mieszamy z orzechami.
  • Dużą formę do muffinków (na 12 sztuk) wykładamy papilotkami, napełniamy masą, posypujemy orzechami.
  • Wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 30 min.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy