damian kordas

Babeczki gryczane z morwą

Ocena:

4.42 (174)

  • 40 min.
  • dla 4 osób

Morwa ma działanie obniżające poziom cukru we krwi. Dlatego te babeczki możemy jeść bez wyrzutów sumienia.

Składniki:

  • 125 g mąki gryczanej
  • 4 jajka
  • 40 g ksylitolu
  • 20 g roztopionego masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka suszonej morwy

Babeczki gryczane z morwą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę
  • a kiedy zaczną zmieniać kolor na biały
  • dodaj do nich ksylitol.
  • Kolejno dodawaj do białek po jednym żółtku
  • przesianą mąkę gryczaną
  • kakao
  • suszoną morwę oraz roztopione masło i wszystko dokładnie wymieszaj silikonową łopatką
  • tak aby piana z białek nie opadła. Tak przygotowaną masę wyłóż do papilotek i piecz około 20 minut.
  • Po tym czasie sprawdź
  • czy babeczki są już upieczone (włóż w nie wykałaczkę – jeżeli pojawią się na niej kawałki ciasta
  • to znak
  • że babeczki potrzebują jeszcze kilku minut w piekarniku).
  • Przepis pochodzi z książki Damiana Kordasa "Superfood"

Porady

Zobacz też: Kruche babeczki z bryndzą, rozmarynem i miodem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne