Często używacie płatków owsianych? To bardzo dobry nawyk, ale nie zawsze muszą one lądować w owsiance. Po jakimś czasie jeden sposób podania może znudzić się nawet największemu jej miłośnikowi. Oto inny pomysł na wartościowe wykorzystanie płatków owsianych w codziennym jadłospisie. W takiej wersji jeszcze ich nie znacie, a zdecydowanie powinniście.

Co zrobić z płatków owsianych?

Zwykle gotujemy z nich gęstą owsiankę, dosypujemy je do jogurtu lub używamy jako panierki, jednak na tym nie kończą się ich zastosowania. Mało kto wie, że można z nich przyrządzić także herbatę owsianą, czyli dobroczynny napar na uspokojenie i uporczywe problemy żołądkowe. Taki napój nie przypomina co prawda wyglądem klasycznych herbat i ziółek, ale zdecydowanie dorównuje im cennymi właściwościami. Wszystko za sprawą błonnika, witamin E, K i B, oraz minerałów, takich jak żelazo, magnez, potas, fosfor, miedź, cynk czy sód. Ten bogaty skład sprawia, że herbatka owsiana ma wiele prozdrowotnych zalet.

Herbata owsiana – właściwości

Na co jest dobra herbata z owsa? Ten napar za kilka groszy działa lepiej niż niejedne ziółka. Lista korzyści jest długa i bardzo zachęcająca:

  • podkręca metabolizm,
  • wspomaga trawienie,
  • pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu,
  • działa uspokajająco, zmniejszając stres i uczucie niepokoju,
  • reguluje pracę jelit,
  • zwalcza wzdęcia,
  • pomaga regulować ciśnienie tętnicze,
  • wspomaga odchudzanie.

Jak zrobić napar z płatków owsianych?

To banalnie proste, wystarczy zagotować w garnku 600 ml wody i dodać do niej 100 g płatków owsianych oraz odrobinę cynamonu. Taką mieszankę gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, a następnie przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie musimy już tylko odcedzić napar na gazie lub sitku o drobnych oczkach i gotowe.

Herbatka owsiana jest całkiem smaczna (choć delikatna) sama w sobie, ale jeśli wolicie bardziej wyraziste napoje, możecie po wystudzeniu wzbogacić ją różnymi dodatkami. I tak, warto dosłodzić ją odrobiną miodu lub dołożyć do niej goździk czy szczyptę cynamonu. Aby odczuć dobroczynną moc tej mieszanki, należy pić ją regularnie – najlepiej 3 razy w tygodniu po 1 szklance na 15 minut przed posiłkiem