Czekoladowe muffinki z cukinią - przepis

Pyszne czekoladowe muffinki z dodatkiem cukinii. Proste i szybkie.

ciasto czekoladoweDeserybabeczkimuffinki

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 186 głosów)

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
  • ILOŚĆ: ok. 24 muffinki
  • 113 g masła lub margaryny
  • miękkiej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka startej cukinii na tarce o grubych oczkach
  • ¼ szklanki kakao
  • 85 g gorzkiej czekolady
  • drobno pokrojonej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ok. 300 g orzechów włoskich drobno pokrojonych

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W dużej misce mieszamy masło razem z cukrem
  • solą i jajkiem. Następnie dodajemy wanilię
  • cukinię oraz śmietanę i łączymy trzepaczką lub mikserem. Mąkę przesiewamy razem z kakao
  • dodajemy pokrojoną czekoladę i dodajemy do wcześniej powstałej masy
  • mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub cukrem. Napełniamy ciastem prawie do pełna i obsypujemy wierzch orzechami włoskimi. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu muffinki zostawiamy przy lekko uchylonym piekarniku przez 15 min. i dopiero po tym czasie wyciągamy. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy