Moje cebularze

Cebularze-robię je mojemu Mężowi co jakiś czas na śniadanko - cieplutkie, cebulowe - pyszne!!!

dodany przez: justi2211

cebularz

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.53 z 163 głosów)


Składniki:

  • cebula - 4 sztuki
  • olej do smażenia
  • drożdże - 5 dkg
  • 500g mąki
  • łyżeczka cukru
  • ok szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 dkg margaryny

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Cebulę kroimy w grubszą kostkę i smażymy na oleju- na koniec delikatnie przyprawiamy pieprzem i solą.
  • Świeże drożdże mieszamy z cukrem
  • 2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłego mleka- pozostawić na ok 15 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Rozpuścić margarynę w reszcie mleka. Roztrzepać widelcem jajko(odlać trochę jajka na posmarowanie brzegów cebularzy).
  • Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę składników dobrze wymieszać i pozostawić na ok 10 minut do wyrośnięcia-w ciepłym miejscu.
  • Wyrośniete ciasto rozwałkować na placek o grubości ok 2 cm
  • wykrawać szklanką okrągłe cebulaki. Nakładać cebulę
  • smarować brzegi jajkiem. Zanim rozłożymy wszystkie cebulaki na blaszce
  • położymy cebulę i posmarujemy jajkiem
  • te pierwsze zdążą podrosnąć.
  • Piec w temp. ok 200 stopni przez 20-25 minut.
  • Jeśli w naszej kuchni będzie zbyt zimno rośnięcie ciasta będzie przebiegało wolniej.

Porady

Zobacz też: cebulaki ze szprotkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy