REKLAMA

Tarta cebulowa

Tarta cebulowa w naszym ulubionym przepisie. Podczas pieczenia cebula staje się słodka i pyszna - idealnie pasuje do niej boczek i ostry ser. Tarta warzywna z cebulą w roli głównej sprawi, że zupełnie na nowo odkryjesz zalety tego warzywa! Zobacz, jak zrobić tatrę cebulową z serem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tarty Dania główne

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 177 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Spód do tarty 1.

    Ciasto na tartę cebulową: przesianą mąkę mieszamy z solą (3g, czyli ok. 0,5 łyżeczki), a następnie siekamy z zimnym masłem (90g). Dolewamy około 4 łyżki wody i wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 20 minut. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy nim formę na tartę o śr. 23 cm, nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i schładzamy ponownie przez 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Pieczemy 15 minut. Zmniejszamy temp. do 180°C, zdejmujemy folię i podpiekamy jeszcze około 5 minut.

  • Talarki cebula 2.

    Farsz na tartę cebulową: cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki, a boczek kroimy na plasterki. Masło (30 g = 2 łyżki) roztapiamy i wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy  boczek i podsmażamy. Jajka roztrzepujemy, łączymy ze śmietaną, solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Cebulę z boczkiem rozkładamy na podpieczonym cieście i posypujemy 2/3 startego sera. Wszystko zalewamy mieszaniną jajeczną i posypujemy resztą sera. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Porady

  • Do tarty możemy nie dodać boczku - to będzie pyszna wegetariańska wersja - gwarantujemy, że taka tarta cebulowa będzie równie pyszna. 
  • Jeśli zdecydujesz się na mięsną wersję tarty, możesz wykorzystać boczek paczkowany pokrojony na plasterki. Zwróć uwagę, czy to boczek surowy, czy wędzony (lepiej sprawdzi się boczek wędzony). 
  • Do przepisu przydadzą się 2 średnie cebule lub jedna duża (ok. 300 g).
  • Nie masz sera qruyere? Wybierz cheddar lub twardy ser żółty w bloczku. Możesz też wymieszać 2 rodzaje serów i poeksperymentować z przepisem. W tym przepisie nie sprawdzą się jednak sery pleśniowe, parmezan lub ser grana padano. 
  • Tartę cebulową możesz podać w towarzystwie ulubionej sałatki warzywnej. 
  • Tartę możesz przygotować w okrągłej lub prostokątnej formie. 
     

Notka redakcyjna

Ciasto na tartę bez wybrzuszenia


Najlepszym sposobem na równe ciasto jest obciążenie go specjalnymi ceramicznymi kuleczkami do pieczenia. Kulki ceramiczne równomiernie rozprowadzają ciepło, są wielokrotnego użytku, nie trzeba ich myć, ale trzeba je wystudzić. Na kruchym spodzie połóż papier do pieczenia, wsyp kuleczki i piecz. Jeśli nie posiadasz takich kulek, możesz użyć grochu (grochu możesz użyć tylko raz) lub po wyłożeniu foremki ciastem nakłuć je widelcem, następnie przykryć folią aluminiową i zapiec, pod koniec pieczenia zdjąć folię i dopiec ciasto. Metoda z nakłuwaniem ciasta sprawdza się tylko przy zbitych farszach, zbyt płyny może podejść pod ciasto. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy