Mazurek marcepanowy

Przepisy na Wielkanoc - mazurek marcepanowy. Przygotowanie: 25 minut Oczekiwanie: 30 minut Pieczenie: 10- 15 minut

Dodany przez:

Mazurek marcepanowy

Mazurki

Czas przygotowania:
Kalorie:
340 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • CIASTO:
  • 3/4 szklanki (12,5 dag) mąki
  • 9 dag masła
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • MASA:
  • 25 dag migdałów
  • szklanka (20 dag) cukru pudru
  • 3 białka
  • sok z 1/2 cytryny
  • LUKIER:
  • szklanka (20 dag) cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 25 dag dżemu morelowego

Przygotowanie

  1. Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć folią, wstawić na 30 min do lodówki. Ciasto rozwałkować. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec 10–15 min w temp. 180°C.
  2. Wystudzone ciasto posmarować połową dżemu morelowego.
  3. Masa: migdały sparzyć, obrać i dobrze wysuszyć. Zemleć na proszek, utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym białku.
  4. Masę podgrzewać w rondelku. Gdy stanie się miękka, wyjąć, dodać sok z cytryny i zagnieść. Oprószyć ją cukrem pudrem i rozwałkować na cienki placek.
  5. Ułożyć masę na warstwie morelowej. Wyrównać brzegi. Mazurek pozostawić do następnego dnia, aby lekko obsechł. Wstawić na 3 min do pieca o temp. 150°C.
  6. Po wyjęciu z pieca mazurek posmarować resztą dżemu i cienką warstwą lukru utartego z cukru oraz soku z cytryny. Udekorować.
  7. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  8. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Wielkanoc deser desery mazurek marcepanowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy