Wielkanocny mazurek tradycyjny to pyszny i efektowny deser, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie świąt. Mazurek kajmakowy zachwyci wszystkich gości swym kruchym spodem i słodką masą krówkową, którą możemy przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowych rozwiązań. Wbrew pozorom mazurek wielkanocny nie jest trudnym w przygotowaniu wypiekiem – podstawą jest kruchy spód, który można uzyskać dzięki przechowywaniu ciasta w niskiej temperaturze. Jeśli marzy nam się przygotowanie tradycyjnego mazurka wielkanocnego, to nie należy zapominać o dekoracjach, które powinny odgrywać pierwszoplanową rolę. Przepis na mazurek wielkanocny pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" 1/2021 - najnowszy numer w sprzedaży!
StockFood
(średnia 4.45 z 163 głosów)
Ciasto: masło posiekać, połączyć z pozostałymi składnikami, wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.. Blachę o wymiarach ok. 24x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy niż forma. Przełożyć na przygotowaną blachę, uformować rant. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Wstawić ciasto, piec na złoty kolor, 20-25 minut. Ostudzić na kratce.
Masa kajmakowa: do rondla lub garnka z grubym dnem wlać mleko, dodać cukier i zagotować. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszając, gotować, aż płyn zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przestudzić. Masło ubić na puch, mieszając, dodawać po łyżce letni kajmak. Ciasto posmarować dżemem, wyłożyć kajmak i równomiernie rozsmarować. Migdały zalać gorącą wodą, odstawić na 15-20 minut, obrać. Morele pokroić w cienkie paski. Mazurek udekorować żurawiną, morelami i migdałami, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Kalorie: 310
Ilość porcji: 16
Porady
- Przy przygotowaniu tradycyjnego mazurka kajmakowego należy przygotować 200 g mocno schłodzonego masła na ciasto. Pozostała część masła (100 g) przeznaczona jest na masę krówkową – nie powinna być już ona tak mocno schłodzona. Na masę najlepiej użyć miękkie masło.
- Do posmarowania wierzchu naszego mazurka wielkanocnego rekomendujemy wykorzystanie kwaśnego dżemu – jeśli wykorzystamy bardzo słodką konfiturę, to możemy lekko przesadzić ze słodyczą (z racji tego, że masa kajmakowa również jest bardzo słodka w smaku). Dobrze sprawdzi się dżem malinowy, porzeczkowy, jagodowy czy borówkowy.
- Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie masy kajmakowej do tradycyjnego mazurka wielkanocnego, to możemy wykorzystać gotową masę w puszce, która dostępna jest w niemal każdym sklepie spożywczym.
- Do przygotowania mazurka wielkanocnego możemy wykorzystać mąkę krupczatkę, dzięki któremu będzie on niezwykle kruchy.
- Do mazurka wielkanocnego najlepiej wykorzystać cukier puder lub drobny cukier do wypieków – „normalny” cukier ma zbyt duże kryształki, które mogą nie rozpuścić się podczas pieczenia.
- Przy przygotowaniu ciasta kruchego na spód mazurka warto pamiętać, by nie ugniatać go przez zbyt długi czas, ponieważ pod wpływem ciepła rąk może ono stwardnieć, na czym nie powinno nam szczególnie zależeć.
- Przed przygotowaniem mazurka wielkanocnego, warto wyposażyć się w specjalną blachę do mazurka, która ma trzy niskie brzegi oraz jeden otwarty bok, dzięki któremu można z łatwością wyjąć ciasto z blachy po upieczeniu.
Ważnym elementem wielkanocnej tradycji jest nie tyle przygotowanie mazurka, ile jego udekorowanie, ponieważ w sam sobie stanowi on niezwykłą ozdobę świątecznego stołu. Najlepszym rozwiązaniem jest udekorowanie mazurka wielkanocnego jadalnymi składnikami, ponieważ dzięki temu, podczas jedzenia naszego wypieku, unikniemy konieczności zdejmowania dekoracji. Nie należy też zbytnio przesadzać z dekoracjami, ponieważ największe piękno tkwi w prostocie i zgodnie z tą zasadą mazurek wielkanocny dekorowany był od wielu lat. Najprostszą dekorację do mazurka tradycyjnego można przygotować przy użyciu polewy czekoladowej i bakalii (np. migdałów, rodzynek, suszonych moreli, itp.). Dodatkowo możemy również wykorzystać lukier – świetnie sprawdzi się on do formowania napisów. Jeśli nie jesteśmy fanami prostoty, to na mazurku wielkanocnym możemy ułożyć fantazyjne kwiatki z bakalii. Możemy też pokusić się o ułożenie pisanki czy baranka wielkanocnego.
Podsumowując, wśród produktów, które świetnie sprawdzają się do dekoracji mazurka wielkanocnego, można wymienić m.in.: polewę czekoladową, lukier, bakalie: orzechy, rodzynki, suszoną żurawinę, morele, brzoskwinie, etc. Przydadzą się również akcesoria do wykonania dekoracji, w tym: szpryca cukiernicza, szpatułka do mas i kremów.
Komentarze