Pstrąg w galarecie

Gotowana ryba w galarecie.

Dodany przez:

Pstrąg w galarecie

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2.33 z 6 głosów)

Składniki

  • 2 średnie pstrągi
  • 1 litr zimnej wody
  • 4 łyżki octu 10%
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • seler - wg uznania
  • 2 liście pora
  • 1 mała cebula
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 4 czubate łyżeczki żelatyny
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Ryby oczyścić, pokroić w dzwonka, przełożyć do garnka. Do ryb dodać obraną pietruszkę, seler, umyte liście pora, obraną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy. Wlać wodę i ocet powoli zagotować. Gotować na bardzo małym ogniu przez 1-1,5godziny. Po tym czasie rybę wyciągnąć z wywaru, ułożyć na półmisku. Dowolnie udekorować. Rybę lekko posolić. Do gorącego wywaru dodać żelatynę, dobrze ją rozpuścić, zagotować, odstawić na chwilę, żeby osad opadł na dno. Wywar przecedzić (uważać, żeby nie zlać osadu). Rybę delikatnie polać przestudzonym wywarem, odstawić do stężenia.

Wskazówki

Zobacz też: pstrąg z grilla

ryby cebula pstrąg pietruszka ocet żelatyna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze