Marmolada z jabłek i gruszek

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 50 minut Składniki na 4–6 słoików po 250 ml

Przetworykonfitury

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 210 głosów)

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 kg gruszek
  • 1/4 l białego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 1 kg cukru żelującego

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jabłka umyć, całe pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka, wlać szklankę wody, wino, dodać miód. Gotować 45 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  • Sitko wyłożyć gazą, położyć na miseczce. Przelać masę owocową, odcedzić, lekko przyciskając. Sok zachować, owoce odłożyć.
  • Gruszki umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Dodać do soku jabłkowego wymieszanego z cukrem żelującym. Zagotować, trzymać 4 minuty na małym ogniu.
  • Gorącą marmoladą napełnić słoiki, natychmiast zamknąć.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy