Marmolada z jabłek i gruszek

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 50 minut Składniki na 4–6 słoików po 250 ml

Dodany przez:

Marmolada z jabłek i gruszek

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 12 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 kg gruszek
  • 1/4 l białego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 1 kg cukru żelującego

Przygotowanie

  1. Jabłka umyć, całe pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka, wlać szklankę wody, wino, dodać miód. Gotować 45 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  2. Sitko wyłożyć gazą, położyć na miseczce. Przelać masę owocową, odcedzić, lekko przyciskając. Sok zachować, owoce odłożyć.
  3. Gruszki umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Dodać do soku jabłkowego wymieszanego z cukrem żelującym. Zagotować, trzymać 4 minuty na małym ogniu.
  4. Gorącą marmoladą napełnić słoiki, natychmiast zamknąć.
przetwory jabłka gruszki Konfitury marmolada z jabłek i gruszek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy