Te niepozorne owoce niegdyś były przysmakiem każdego dziecka, a dziś już mało kto o nich pamięta. Choć wciąż spadają z drzew, większość z nas przechodzi obok nich obojętnie i je rozdeptuje, a do prawdziwa strata. Są nie tylko przepyszne, ale i bardzo wartościowe dla organizmu, a do tego można je wykorzystać w kuchni na dziesiątki sposobów. Przypomnijcie sobie o tych wyjątkowych kuleczkach i ponownie zaproście je do swoich kuchni.
Zapomniane owoce z babcinego ogródka
Na wakacjach u babci wielu z nas zajadało się malinami, agrestem czy porzeczkami prosto z krzaczka, ale był też pewien inny przysmak, o którym większość zdążyła już zapomnieć. Z pewnością niejedno dziecko pamięta, jak zbierało mirabelki spod drzew i zajadało je od razu na świeżo lub nosiło do domu. Te malutkie śliweczki były soczyste, słodkie i pysznie mięciutkie, dlatego stanowiły częstą przekąskę w przerwie od zabaw na świeżym powietrzu. Niestety, dziś nie są już zbyt popularne, choć wciąż widujemy je w miastach i wsiach. Zobaczcie, co mają w sobie te niepozorne owocki, a od razu zechcecie wrócić do tego smaku.
Mirabelki - właściwości
Choć większość z nas doskonale kojarzy ten owoc z podwórka, to mało kto wie, jakie właściwości ma mirabelka. Tymczasem okazuje się, że w tych niewielkich kuleczkach kryje się całe mnóstwo wartościowych składników. Znajdziemy w nich błonnik, żelazo, magnez i karoten, a także witaminy A, C, E i te z grupy B. Tak bogaty skład sprawia, że te owoce mają świetny wpływ na cały organizm. Na co są dobre mirabelki? Lista korzyści zaskoczy każdego:
- działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie,
- wspomagają trawienie,
- przyspieszają przemianę materii,
- wspierają pracę jelit,
- obniżają poziom cholesterolu,
- regulują ciśnienie tętnicze.
Co zrobić z mirabelek?
Aby skorzystać z powyższych właściwości, możemy zajadać świeże mirabelki prosto po umyciu lub przerobić je na wiele pysznych przysmaków. Te niewielkie owoce fantastycznie nadają się na przetwory i zrobimy z nich genialny kompot, dżem, a także konfitury. Można ich też używać do ozdabiania deserów i ciast, bo ich niewielka forma pięknie prezentuje się na wszelkiego rodzaju słodkościach.