Łosoś w Glazurze Miodowo - Imbirowej

Nuta imbirowa w marynacie jest wyrazista, a łosoś rozpływa się w ustach - robiłem w piekarniku, można również go grillować.

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg. dzwonki z łososia
  • 4 gałązki rozmarynu (świeży)
  • 4 gałązek tymianku (świeży)
  • .
  • MARYNATA MIODOWO - IMBIROWA
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego (jasny)
  • 2 łyżki miodu (jasny)
  • sok z 1 cytryny
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 cm imbiru (korzeń)
  • przyprawy: sól / czarny pieprz (świeżo zmielony)

Przygotowanie

  1. ► Marynata miodowo-imbirowa: składniki - olej, sos sojowy, miód, sok z cytryny, czosnek, imbir, wymieszać ze sobą w blenderze i doprawić solą i pieprzem.
  2. ► Dzwonki z łososia oczyścić z łusek, umyć pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę obtoczyć ze wszystkich stron w marynacie i odstawić w chłodne miejsce na conajmniej 3 godziny.
  3. ► Zamarynowaneg łososia razem z marynatą przełożyć do naczyniu żaroodpornym i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez około 20 - 25 minut w 180C / Termoobieg /. Na 10 minut przezd końcem pieczenia ułożyć na rybie gałązki świeżych ziół
imbir miód sos sojowy sok z cytryny dzwonki z łososia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy