Lody z pieczonych buraków i truskawek z ricottą

Truskawki to idealny składnik do domowych lodów. Połącz je z pieczonymi burakami, ricottą, a całość podaj z Lody z posypką z prażonej kaszy gryczanej. Oryginalnie, orzeźwiająco i pysznie!

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 50 dag buraków chioggia
  • 70 dag truskawek
  • 10 dag cukru brązowego
  • 3 łyżki balsamu z octu balsamicznego
  • 20 dag śmietanki 30%
  • 25 dag sera ricotta
  • 75 ml porto
  • 200 ml oleju
  • 10 dag kaszy gryczanej niepalonej
  • 8 wafelków na lody (lub innych pojemniczków)

Przygotowanie

  1. Buraki myjemy, suszymy, zawijamy w folię i pieczemy przez 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C; studzimy, obieramy i ścieramy na tarce.
  2. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki, kroimy do rondelka. Zasypujemy cukrem, skrapiamy octem, podgrzewamy na wolnym ogniu przez 10 min. Dokładamy buraki i całość miksujemy.
  3. Do masy dodajemy śmietankę, ser ricotta oraz porto, dokładnie mieszamy, następnie wstawiamy na noc do zamrażarki.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy kaszę i prażymy 30 s. Wykładamy na papierowe ręczniki, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
  5. Lody nakładamy do wafelków i posypujemy uprażoną kaszą gryczaną.
  6. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 6/2016
lody truskawki buraki ricotta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze