Szarlotka na ciepło z bitą śmietaną i lodami

Bardzo smaczny i wykwintny deser nawet dla najbardziej wybrednych smakoszy:)

dodany przez: paola_19 paola_19

ciasto z jabłkami szarlotka Desery lody

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 170 głosów)


Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • margaryna Kasia
  • 3.4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoik jabłek
  • cynamon
  • 250 ml śmietanki kremówki (30%)
  • lody śmietankowe - najlepiej Calipso :)

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy Kasię, 2 żółtka, cukier i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 4 części i wkładamy do zamrażalnika na ok.1 godz.
  • 2. Gdy ciasto się zamrozi dwie części trzemy na tarce o grubych oczkach, wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem.
  • 3. Z dwóch białek ubijamy pianę, dodajemy łyżkę cukru pudru i mąki ziemniaczanej. Pianę wykładamy na jabłka i ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy ok 45- 50 min w temp 180 stopni.
  • 4. Śmietankę ubijamy z 1 łyżką cukru pudru i wkładamy do lodówki.
  • Szarlotkę odajemy na ciepło z lodami i bitą smietaną.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy