Składniki

Cukier puder - zastosowanie

Cukier puder to sproszkowany cukier kryształ. Rzadziej spotykany jest trzcinowy cukier puder . Cukier puder idealnie się rozpuszcza i łączy ze składnikami na ciasta. Z cukrem pudrem stworzycie gładkie polewy do ciast, ubijecie śmietanę, zmiksujecie pianę z białek na idealną bezę. Poza tym cukier puder doskonale połączy się z masłem na krem do tortu. Zaskakujące jest to, że cukier puder to składnik używany przez barmanów. Z jego dodatkiem przygotujecie między innymi drink Orange Blossom. 

Cukier puder - ciekawostka

Warto wiedzieć, że cukier puder do wypieków sprzedawany w sklepach często jest mieszany z mąką pszenną, kukurydzianą lub ziemniaczaną dla zwiększenia sypkości i zapobiegnięciu zbryleniu. Taki cukier nie będzie się nadawał do innych deserów poza ciastami. 

Polecane przepisy