Agnieszka Pietroń

Lody pistacjowe

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Lody pistacjowe wyczarujemy z tylko czterech składników, bez użycia maszynki do lodów. Uwodzą pięknym zielonym kolorem oraz intensywnie orzechowym smakiem. Dodatkowo posypane kawałkami orzechów stanowią idealny deser po sycącym obiedzie. Jeśli macie ochotę na lekkie lody pistacjowe, przygotujcie je według poniższego przepisu.

Składniki:

  • pistacje  250 g

  • mleko  250 ml

  • cukier  80 g

  • śmietana 30%  280 g

Lody pistacjowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pistacje: usuwamy z nich łupinki i skórki. Następnie wrzucamy je do malaksera i rozdrabniamy na drobne kawałeczki.

  • Krok 2:

    Gotowanie: zmielone pistacje i cukier wsypujemy do garnuszka. Wlewamy mleko. Składniki dokładnie mieszamy. Całość podgrzewamy, a następnie gotujemy przez około 5 minut. Zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy do ostygnięcia. Orzechową masę wstawiamy do lodówki.

  • Krok 3:

    Śmietanka: powinna być dobrze schłodzona. Ubijamy ją na najwyższych obrotach, aż stanie się gęsta i sztywna. Następnie łączymy śmietankę ze zimną masą orzechową. Całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.

  • Krok 4:

    Lody pistacjowe: gotową masę przenosimy do plastikowego pojemnika i odstawiamy do zamrażalki na około 5 godzin. 

  • Krok 5:

    Podanie: gałki lodów nakładamy do wafelka lub do miseczki.

Porady

  • Lody pistacjowe wspaniale wyglądają udekorowane kawałkami orzechów pistacjowych. Dodatkowo oblane polewą czekoladową ucieszą oczy i podniebienia wszystkich domowników.
  • Deser bez problemu zrobimy również w maszynie do lodów. Wystarczy przełożyć do niej gotową masę orzechową wymieszaną ze śmietanką.
  • Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie pasty pistacjowej, możemy skorzystać z gotowej. Pamiętajmy jednak, żeby przed zakupem, dokładnie sprawdzić skład produktu. Powinien on zawierać same pistacje.
  • Do ciepłej masy pistacjowej możemy dodać niewielką ilość zielonego barwnika. Dzięki temu nasze lody będą odznaczać się pięknym, intensywnym kolorem. Równie dobrze sprawdzi się tutaj sok ze szpinaku, mięty lub bazylii. 
  • Cukier z powodzeniem zastąpimy ksylitolem, erytrytolem, miodem lub syropem z agawy.
  • Lody najlepiej mrozić w temperaturze -15°C. Dzięki temu będą miały idealną konsystencję.
  • Deser możemy przygotować również w wegańskiej wersji. Powstaje on na bazie pistacji, dobrze schłodzonego mleczka kokosowego i bananów. Wszystkie składniki łączymy oraz rozdrabniamy za pomocą blendera. Gotową masę odstawiamy do zamrażalki i mieszamy ją co godzinę.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne