Akcesoria do przetworów znacznie ułatwiają przygotowanie słoików na zimę. Domowy dżem rozsmarowany na kromce chleba z masłem czy ogórek kiszony chrupany do kanapki to smaki, których się nie zapomina. Przetwory nie są trudne do zrobienia, ale trzeba znać podstawowe zasady ich przygotowania i kierować się sprawdzonymi recepturami. 

Akcesoria do przetworów - przetwory słodkie: dżemy i konfitury

Zapasy na zimę najczęściej kojarzą nam się z owocami. To ich najbardziej brakuje nam zimą. Soczyste truskawki, aromatyczne wiśnie czy kwaśne porzeczki przerabiamy na dżemy, konfitury i marmolady. Czym te przetwory się od siebie różnią? Dżem jest z pewnością najbardziej popularny z tej trójki. Owoce gotuje się na małym ogniu z cukrem, a później przelewa do słoików. Dżem ma konsystencję delikatnej galaretki z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami owoców. Zróbcie dżem z malin albo dżem z brzoskwiń - są świetne!

Sprawdź przepis na dżem z pigwy i dżem ze śliwek!

Konfitura z kolei to owoce smażone w cukrowym syropie. Jej charakterystyczną cechą jest to, że owoce są całe. Dlatego właśnie do jej przygotowania wybierajmy np. wiśnie, porzeczki czy małe truskawki. Konfitura z wiśni czy konfitura z czarnej porzeczki będzie dobrym dodatkiem do deserów. Przelewanie konfitur i dżemów do słoików nie jest łatwym zadaniem. Lepiej użyć do tego lejka. Prosto i szybko uporacie się wtedy z przetworami, nie brudząc przy okazji połowy kuchni. Taki lejek możecie kupić niemal w każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. Najtańszy będzie plastikowy, ale warto zainwestować w taki z silikonu lub metalu – posłuży przez naprawdę długi czas.

Do konfitur może również przydać się specjalny metalowy garnek z uchwytem. Jest zaopatrzony w wewnętrzną miarkę, a poręczny uchwyt sprawia, że bez problemu przelejemy konfitury do słoików. Ma też dużą pojemność, więc przygotujemy kilka litrów przetworów naraz.

Akcesoria do przetworów – marmolady i soki

Jeśli lubicie delikatne owocowe musy, do gustu przypadnie wam marmolada. Jest gładka i ma mniej cukru niż konfitura czy dżem. Jej sekret tkwi w rozgotowaniu owoców i użyciu przecieraka. Dzięki temu konsystencja marmolady staje się aksamitna. Przecierak ułatwia przygotowanie aksamitnych marmolad i dżemów bez kawałków owoców. Wystarczy włożyć do środka owoce i kręcić korbką – nie wymaga to zbyt dużo siły ani czasu. W zestawie zwykle dostajecie trzy rodzaje sitek: drobne, średnie i grube - to pozwoli wam regulować poziom rozdrobnienia owoców. Taki przecierak możecie później wykorzystać również do zup kremów i puree ziemniaczanego.

Przetwory są też dobrym sposobem na wykorzystanie "brzydszych" owoców, które niekoniecznie sprawdzą się do jedzenia na surowo. Oprócz wymienionych smakołyków, warto też przygotować kilka butelek owocowego soku - pomoże wam w tym sokownik. Przygotowanie soków z tym urządzeniem jest banalnie łatwe. Wystarczy, że do środka wsypiecie owoce i cukier, wlejecie wodę i postawicie urządzenie na kuchence. Resztę zrobi za was. Nie zapomnijcie tylko umieścić rurki w słoiku - to z niej będzie wypływał gotowy sok.

Zobacz:  przepis na sok z malin

Akcesoria do przetworów - przetwory słone

Wszyscy kochamy słodkie dżemy, ale nie możemy zapominać o przetworach słonych. Chociaż może lepiej byłoby napisać kwaśnych. Na zimę warto przygotować repertuar kiszonek - ogórki kiszone, kapusta kiszona, kiszone pomidory. Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Pamiętajcie, żeby warzywa kisić bez dodatku octu. Kiszenie opiera się na procesie fermentacji, do którego w większości przypadków wystarcza woda z solą. Proces przygotowywania kwaśnych przetworów z octem to kwaszenie. 

Innym sposobem na wykorzystanie letnich warzyw jest marynowanie. Używamy do nich wtedy przygotowanej wcześniej zalewy, w skład której wchodzi m.in. cukier i ocet. Smak marynowanych warzyw ma bowiem być słodko-kwaśny. Przygotujcie grzyby marynowane, pyszna jest też papryka marynowana czy dynia marynowana. W słoikach warto też zamknąć np. leczo czy domowy ketchup.Jeśli przygotowujecie na przykład sałatkę szwedzką do słoików albo po prostu chcecie pociąć warzywa do marynowania i kiszenia w mniejsze kawałki przyda wam się krajalnica do warzyw. To mały i poręczny gadżet, a tak bardzo ułatwia życie! Wykorzystacie go do zrobienia przetworów, ale i podczas przygotowywania codziennych posiłków. Warzywa i owoce dzięki różnym nakładkom pokroicie w plasterki gładkie i karbowane czy w słupki. Nie dość, że wasze kiszonki będą pyszne, to będą też pięknie wyglądać.

Bez względu na to, czy przygotowujecie przetwory słodkie czy słone, warto zadbać, by się nie zepsuły. W tym celu najlepiej je zapasteryzować w specjalnie do tego przeznaczonym garnku – jakie jeszcze akcesoria do przetworów warto mieć? Jedną z form konserwacji jedzenia jest również suszenie. Warto więc zaopatrzyć się w suszarkę. Suszarka umożliwia ususzenie nie tylko grzybów, ale też np. pomidorów czy śliwek. Na kilku poziomach możecie umieścić naprawdę dużo owoców i warzyw. Suszone pomidory można przechowywać bez zalewy lub w oliwie – smakują wybornie!

Akcesoria do przetworów – pozostałe niezbędniki

Zdarzyło wam się kiedyś przez przypadek złapać za gorący słoik? Nam nie raz i dlatego, chcąc uniknąć ryzyka zaopatrzyliśmy się w specjalne szczypce. Obejmą one każdy, nawet duży słoik i pozwolą wyjąć go z garnka do pasteryzacji czy pieca bez problemów. To gadżet, bez którego można niby się obejść, ale przygotowywanie przetworów z nim jest dużo prostsze, a przede wszystkim bezpieczniejsze. 

Każdy ma w domu kilka słoików po już zjedzonych produktach. Jeśli jednak zamierzacie przygotować kilka rodzajów dżemu czy marynowanych warzyw, koniecznie zaopatrzcie się w słoiki w sklepie - wszystkie będą wtedy jednakowe. Na ogórki czy warzywa, które kroicie w większe kawałki, najlepsze będą duże, co najmniej litrowe słoiki. Z kolei na dżemy i konfitury przydadzą się małe słoiki o pojemności nie większej niż 500 ml. 

Przetwory warto dobrze opisać. Zwłaszcza dżemy i konfitury będą do siebie bardzo podobne. Aby nie przeżyć rozczarowania po otwarciu słoika, wystarczy nakleić na niego nalepkę z napisem, co znajduje się w środku. Takie etykietki są użyteczne i po prostu ładne.

Zobacz też nasz wybór akcesoriów do ogórków małosolnych: Domowe ogórki małosolne - w garnku, beczce lub słoiku