Jest pożywne i już sam jego zapach sprawia, że cieknie ślinka. Leczo to niekwestionowany król lata i wczesnej jesieni. Zrywamy pękate od słońca pomidory, przygotowujemy chrupiące strąki papryki - za chwilę zmienią się w pyszne danie!

Leczo klasyczne

Klasyczna wersja leczo zawiera kilka podstawowych składników: paprykę, pomidory, cebulę i kiełbasę. Warzywa warto delikatnie podsmażyć na smalcu, a potem powoli dusić. Leczo to danie jednogarnkowe, które właściwie robi się samo. Wszystkie warzywa wystarczy pokroić i wrzucić do środka razem z kawałkami kiełbasy. 

Leczo można urozmaicać na wiele sposobów, dodając ulubione warzywa czy kawałki mięsa. Niektórzy wolą zastąpić paprykę cukinią. Leczo z cukinią jest nieco delikatniejsze w smaku i teksturze. Idealne leczo będzie gęste od chrupkiej papryki i cukinii, miękkich pomidorów i aromatycznej kiełbasy. Pamiętajcie, żeby go nie rozgotować! 

Leczo wegetariańskie

Leczo wspaniale smakuje także w wersji wegetariańskiej. Rzadko które danie tak łatwo zaadaptować dla wegan. Wystarczy po prostu nie dodawać do dania zwierzęcego tłuszczu ani kiełbasy. Warto jednak zadbać o to, by pomidory, których używamy były dojrzałe i pełne soku, a papryka i inne dodatki jędrne i świeże.

Leczo to dobre danie resztkowe, możecie wrzucić do niego warzywa, które zostały wam po przygotowaniu innych dań, albo zbliżają się do kresu przydatności do spożycia. Do leczo pasują pieczarki, bakłażany, a nawet ogórki kiszone czy czerwona fasola. Modyfikujcie, sprawdzajcie - być może odkryjecie zupełnie nowe, niebanalne połączenie, które wyjątkowo przypadnie wam do gustu?

Z czym serwować leczo? Z makaronem, ryżem lub kaszą. Świetnym dodatkiem jest też pajda chleba na prawdziwym zakwasie - ma tę zaletę, że można później użyć jej do zgarnięcia pozostałego na talerzu sosu. 

Chcecie cieszyć się pysznym leczo także w środku zimy? Przygotujcie leczo do słoików! To jeden z tych przetworów, które nie wymagają wiele pracy, a są super smaczne.