Syrop różany – przepis

Ocena:

4.49 (194)

  • 30 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Syrop różany odznacza się niesamowicie głębokim aromatem, jasnoczerwonym kolorem oraz słodkim smakiem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty, koktajli i deserów. Jego przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi ten trud. Warto mieć w swoim domu przynajmniej jedną buteleczkę domowego syropu z płatków róż.

Składniki:

  • woda  600 ml

  • cukier  500 g

  • cytryna  1 szt.

  • płatki róży  100 g

Syrop różany – przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Woda: wlewamy ją do garnka. Dodajemy cukier. Wszystko podgrzewamy i mieszamy co jakiś czas. Gdy płyn zacznie wrzeć, zdejmujemy całość z ognia.

  • Krok 2:

    Płatki róż: po zebraniu, układamy je na ściereczce i pozostawiamy na świeżym powietrzu przez ok. 20 minut. Dzięki temu znajdujące się w nich insekty będą mogły je opuścić. Po tym czasie usuwamy białe końcówki płatków. Części te odznaczają się gorzkim smakiem. Następnie dodajemy je do wody z cukrem. Całość przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 8 godzin (czas ten nie został uwzględniony w czasie przygotowania syropu).

  • Krok 3:

    Cytryna: myjemy ją, osuszamy i dzielimy na pół. Do przygotowania syropu potrzebujemy tylko jednej połówki owocu, z której wyciskamy sok.

  • Krok 4:

    Syrop różany: płatki z wodą i cukrem podgrzewamy na małym ogniu. Następnie dodajemy sok z cytryny. Całość gotujemy jeszcze ok. 15-20 minut. Na końcu przelewamy syrop przez metalowe sito do czystych, suchych buteleczek i zamykamy je.

Porady

  • Syrop różany możemy przygotować również na bazie cukru trzcinowego. Należy jednak zaznaczyć, że w takiej sytuacji będzie on odznaczał się bardzo ciemną barwą.
  • Podczas ponownego gotowania syropu, możemy sprawić, że będzie on bardziej aromatyczny i dodać do niego jeszcze ok. 50 g płatków róż. Wydłużamy wtedy czas gotowania o 10-15 minut. Pod koniec wlewamy sok z cytryny.
  • W zależności od własnych preferencji możemy dodać mniej lub więcej soku z cytryny. 
  • Jeśli zależy nam na bardzo gęstym syropie, wystarczy, że będziemy go dłużej gotować. Pamiętajmy, żeby sok z cytryny dodać ok. 5-10 minut przed zdjęciem garnka z ognia.
  • Syrop różany możemy wzbogacić o miętę lub kwiaty lawendy. W ten sposób będzie odznaczał się on ciekawszym smakiem oraz aromatem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Syrop różany – co możemy nim udekorować?

Syropem różanym najczęściej polewamy:

  • gofry – warto dodatkowo udekorować je bitą śmietaną oraz świeżymi owocami,
  • lody – najczęściej serwujemy je z dodatkiem polewy czekoladowej lub owocowej. Jednak warto polać je również domowym syropem z płatków róż,
  • budyń – najlepiej sprawdzi się tutaj ten o delikatnym, waniliowym lub śmietankowym smaku,
  • naleśniki z seremświetnie komponują się ze słodkim, aromatycznym syropem różanym.

Syrop różany – co możemy z niego przygotować?

Syrop różany wyróżnia się wyjątkowo głębokim aromatem i słodkim smakiem. Dzięki temu przygotujemy z jego dodatkiem wiele pysznych deserów oraz napojów. Poniżej podajemy kilka pomysłów na wykorzystanie tego pysznego produktu:

  • lemoniada – jest wyjątkowo orzeźwiająca. Wyczarujemy ją z syropu różanego, wody, kostek lodu oraz soku z cytryny,
  • lody różane – bez problemu przygotujemy je w domu. Wystarczy, że ubijemy śmietankę kremówkę, a następnie połączymy ją z syropem oraz mlekiem skondensowanym. Gotowy deser wspaniale prezentuje się udekorowany prażonymi pistacjami,
  • rozgrzewający napój – warto wykonać go zimą. Wystarczy połączyć syrop różany z gorącą wodą. Niektórzy dodatkowo wzbogacają go o sok z cytryny lub plasterki imbiru,
  • krem różany – żeby go zrobić, należy połączyć bitą śmietanę z niewielką ilością syropu. Jeśli chcemy, żeby powstała masa odznaczała się sztywniejszą konsystencją – warto dodać do niej serek mascarpone. Gotowy krem świetnie sprawdzi się do przełożenia blatów biszkoptowych lub dekoracji ciast.

Płatki róży – co jeszcze możemy z nich zrobić?

Syrop to tylko jeden pomysł na wykorzystanie płatków róż. Okazuje się, że przygotujemy na ich bazie również:

  • konfiturę – polecamy zrobić ją w domu. Składa się ona z płatków róż, niewielkiej ilości wody, soku z cytryny oraz cukru. Wszystkie składniki przekładamy do garnka i gotujemy na niskim ogniu przez ok. 1 godzinę,
  • nalewkę – wystarczy połączyć płatki róż z wódką oraz spirytusem. Całość odstawiamy na ok. 2-3 miesiące. Po tym czasie przelewamy alkohol do butelek,
  • ocet – oprócz płatków róż skrywa w sobie dodatkowo wodę i cukier. Składniki przekładamy do dużego słoja, zakrywamy go gazą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 2 tygodnie.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne