Syrop różany odznacza się niesamowicie głębokim aromatem, jasnoczerwonym kolorem oraz słodkim smakiem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty, koktajli i deserów. Jego przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi ten trud. Warto mieć w swoim domu przynajmniej jedną buteleczkę domowego syropu z płatków róż.
Getty Images
(średnia 4.49 z 194 głosów)
Woda: wlewamy ją do garnka. Dodajemy cukier. Wszystko podgrzewamy i mieszamy co jakiś czas. Gdy płyn zacznie wrzeć, zdejmujemy całość z ognia.
Płatki róż: po zebraniu, układamy je na ściereczce i pozostawiamy na świeżym powietrzu przez ok. 20 minut. Dzięki temu znajdujące się w nich insekty będą mogły je opuścić. Po tym czasie usuwamy białe końcówki płatków. Części te odznaczają się gorzkim smakiem. Następnie dodajemy je do wody z cukrem. Całość przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 8 godzin (czas ten nie został uwzględniony w czasie przygotowania syropu).
Cytryna: myjemy ją, osuszamy i dzielimy na pół. Do przygotowania syropu potrzebujemy tylko jednej połówki owocu, z której wyciskamy sok.
Syrop różany: płatki z wodą i cukrem podgrzewamy na małym ogniu. Następnie dodajemy sok z cytryny. Całość gotujemy jeszcze ok. 15-20 minut. Na końcu przelewamy syrop przez metalowe sito do czystych, suchych buteleczek i zamykamy je.
Porady
- Syrop różany możemy przygotować również na bazie cukru trzcinowego. Należy jednak zaznaczyć, że w takiej sytuacji będzie on odznaczał się bardzo ciemną barwą.
- Podczas ponownego gotowania syropu, możemy sprawić, że będzie on bardziej aromatyczny i dodać do niego jeszcze ok. 50 g płatków róż. Wydłużamy wtedy czas gotowania o 10-15 minut. Pod koniec wlewamy sok z cytryny.
- W zależności od własnych preferencji możemy dodać mniej lub więcej soku z cytryny.
- Jeśli zależy nam na bardzo gęstym syropie, wystarczy, że będziemy go dłużej gotować. Pamiętajmy, żeby sok z cytryny dodać ok. 5-10 minut przed zdjęciem garnka z ognia.
- Syrop różany możemy wzbogacić o miętę lub kwiaty lawendy. W ten sposób będzie odznaczał się on ciekawszym smakiem oraz aromatem.
Syropem różanym najczęściej polewamy:
Syrop różany wyróżnia się wyjątkowo głębokim aromatem i słodkim smakiem. Dzięki temu przygotujemy z jego dodatkiem wiele pysznych deserów oraz napojów. Poniżej podajemy kilka pomysłów na wykorzystanie tego pysznego produktu:
Syrop to tylko jeden pomysł na wykorzystanie płatków róż. Okazuje się, że przygotujemy na ich bazie również:
Komentarze