Syrop różany z miętą i lawendą

Przepis na pyszny syrop różany.

PrzetworysyropyNapojealkoholenalewki

Czas przygotowania:
2880 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.49 z 193 głosów)

Składniki:

  • 8 dużych, w pełni rozwiniętych kwiatów czerwonych pachnących róż ogrodowych
  • po 4 gałązki mięty, werbeny cytrynowej i kwiatów lawendy
  • 1,5 l wody
  • 1,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z róż obrywamy płatki, z łodyżek ziół obrywamy listki, wszystko razem wrzucamy do wody, doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy w chłodnym miejscu pod przykryciem na 48 godz., od czasu do czasu mieszamy. Przecedzamy przez gazę lub papierowy filtr do kawy, pozostałości mocno odciskamy. Płyn mieszamy z cukrem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy powoli 10 min. Zlewamy do wyparzonych butelek.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: