Syrop różany z miętą i lawendą

Przepis na pyszny syrop różany.

Dodany przez:

Syrop różany z miętą i lawendą

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Składniki

  • 8 dużych, w pełni rozwiniętych kwiatów czerwonych pachnących róż ogrodowych
  • po 4 gałązki mięty, werbeny cytrynowej i kwiatów lawendy
  • 1,5 l wody
  • 1,5 kg cukru

Przygotowanie

  1. Z róż obrywamy płatki, z łodyżek ziół obrywamy listki, wszystko razem wrzucamy do wody, doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy w chłodnym miejscu pod przykryciem na 48 godz., od czasu do czasu mieszamy. Przecedzamy przez gazę lub papierowy filtr do kawy, pozostałości mocno odciskamy. Płyn mieszamy z cukrem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy powoli 10 min. Zlewamy do wyparzonych butelek.
przetwory napoje nalewki syrop syrop różany
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze