Krewetki po tajsku

Krewetki po tajsku to fantastyczny dodatek zarówno do dań z makaronem, jak i do warzywnych, orientalnych sałatek. Są aromatyczne, chrupiące i niesamowicie smaczne. Z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom azjatyckiej kuchni. Dodatkowo ich przygotowanie zajmuje mniej niż pół godziny.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 145 głosów)

Krewetki po tajsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie marynaty: W misce umieszczamy posiekane papryczki chili i imbir, szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos rybny oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.

  • 2.

    Krewetki po tajsku: Skorupiaki dokładnie myjemy i oczyszczamy z niejadalnych części. Nacieramy je marynatą i przekładamy do lodówki na minimum godzinę. Po upływie tego czasu smażymy je na rozgrzanym tłuszczu przez około 2–3 minuty (pod przykryciem). Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

  • Do smażenia krewetek najlepiej sprawdzi się patelnia typu wok. Zapewnia ona odpowiednią, równomierną obróbkę cieplną.
  • Dla najlepszych efektów polecamy zamarynowane krewetki zostawić w lodówce na całą noc. Wówczas będą o wiele bardziej aromatyczne.
  • Podaną w przepisie cebulę szalotkę można zastąpić dodatkiem posiekanej kolendry.
  • Czas smażenia krewetek może się różnić w zależności od ich wielkości. Dla krewetek średniej wielkości wynosi on około 3–4 minuty. Niedosmażone skorupiaki mogą być nieprzyjemnie ciągnące, a z kolei przesmażone będą suche i pozbawione jędrności.
  • Choć do smażenia krewetek można używać różnych rodzajów tłuszczu, polecamy sięgać po olej kokosowy rafinowany. Nie tylko ma on wysoką temperaturę dymienia, ale i nadaje potrawom ciekawego posmaku, który fantastycznie przełamuje ostre przyprawy.
  • Jeżeli do przygotowania dania używacie zamrożonych owoców morza, pamiętajcie by rozmrozić je całkowicie przed obróbką cieplną.

Notka redakcyjna

Krewetki po tajsku – przepis 

Krewetki w sosie tajskim można przyrządzić na wiele sposobów. Najczęściej dodaje się do nich ostre przyprawy, takie jak imbir, czosnek czy chili oraz sos rybny i sok z limonki. 

Często spotkać można również przepisy z dodatkiem mleczka kokosowego. Równie dobrze smakują krewetki po tajsku na ostro – skąpane w sosie pomarańczowym. Polecamy również spróbować skorupiaków z dodatkiem trawy cytrynowej. 

Zastanawiacie się z czym podawać krewetki tajskie? Dobrym wyborem będzie makaron typu chow mein lub mieszanka warzyw smażonych na woku. Można je też zaserwować z dodatkiem ryżu, mieszanki sałat czy z tajską surówką na bazie kapusty.

Jak wybrać świeże krewetki?

Choć świeże krewetki są w naszym kraju ciężkie do zdobycia, są one z reguły o wiele smaczniejsze od mrożonych owoców morza. Warto więc udać się do sprawdzonych, lokalnych dostawców i cieszyć się ich smakiem. Podczas zakupu należy zwrócić uwagę na ich kolor – powinien on być jasnoszary, kremowy lub delikatnie żółty. Trzeba również dokładnie przyjrzeć się ich pancerzowi. Jeżeli widoczne są na nim plamy i odbarwienia, może to świadczyć o zepsuciu skorupiaków. Jeżeli głowa krewetki ma zielonkawy lub czarny kolor, to nie nadaje się ona do spożycia.

Kupując mrożone owoce morza warto sprawdzić ilość glazury w produkcie. Im będzie ona mniejsza, tym lepiej. Zamrożone krewetki powinny mieć różowo–pomarańczową barwę.

Czy krewetki są zdrowe?

Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza. Choć w Polsce spożywa się ich stosunkowo mało, warto to zmienić i włączyć je do swojej diety. Zawierają łatwo przyswajalne białko. Po ugotowaniu w 100 g tych skorupiaków znajduje się go aż 20 gram. Dodatkowo stanowią dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są też bogate w jod, magnez, potas, fluor i witaminy z grupy B. Znaleźć w nich można również cynk i żelazo. Są też niskokaloryczne – 100 g surowych krewetek to około 86 kcal.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy