Pad thai z tofu

Pad thai z tofu to ekspresowe bezmięsne danie dla miłośników orientalnych smaków. Źródłem białka są tu soja i orzeszki ziemne, choć w mniejszym stopniu. Kto nie może jeść fistaszków, posypuje danie pad thai sezamem. 

dania z makaronem

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 161 głosów)

Kroki wykonania:

  • makaron-mie-fot.iStock (1)1.Pad thai z tofu - przygotowanie:
    Kostki tofu układamy na podwójnej warstwie papierowych ręczników, aby
    wchłonęły nadmiar zalewy. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, przykrywamy, odstawiamy na 3–4 min, odcedzamy. Jajka roztrzepujemy w filiżance.
  • czosnek-zabki-fot.iStock-min2.W kielichu blendera dokładnie miksujemy średniej wielkości szalotkę, czosnek, świeży imbir, chili, sok z limonek, sos sojowy i rybny.
  • sezam-sos-sojowy-iStock (1)3.Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy tofu, smażymy przez 4 min,
    aby kostki równomiernie się zezłociły. Dokładamy kiełki soi lub fasoli mung, makaron ryżowy i zmiksowany sos. Delikatnie, ale dokładnie, mieszamy. Dodajemy szczypior i jajka, smażymy krótko, cały czas mieszając, aż jajka się zetną – dosłownie 20 sek. Przed podaniem pad thai z tofu posypujemy niesolonymi, uprażonymi na suchej patelni orzeszkami ziemnymi.

Porady

Pad thai z tofu wykorzystuje:

  • średniej wielkości szalotkę
  • świeży imbir
  • zamiast kiełków soi można użyć kiełków fasoli mung
  • niesolone orzeszki ziemne

Notka redakcyjna

Pad thai z tofu warto wzbogacić o pędy bambusa oraz świeżą kolendrę. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy