Pad thai z tofu to ekspresowe bezmięsne danie dla miłośników orientalnych smaków. Źródłem białka są tu soja i orzeszki ziemne, choć w mniejszym stopniu. Kto nie może jeść fistaszków, posypuje danie pad thai sezamem.
Pad thai z tofu Fot. Igor Grątkowski Przepis, przygotowanie potraw i stylizacja: Beata Grątkowska
(średnia 4.48 z 164 głosów)
Pad thai z tofu - przygotowanie:
Kostki tofu układamy na podwójnej warstwie papierowych ręczników, aby
wchłonęły nadmiar zalewy. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, przykrywamy, odstawiamy na 3–4 min, odcedzamy. Jajka roztrzepujemy w filiżance.
W kielichu blendera dokładnie miksujemy średniej wielkości szalotkę, czosnek, świeży imbir, chili, sok z limonek, sos sojowy i rybny.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy tofu, smażymy przez 4 min,
aby kostki równomiernie się zezłociły. Dokładamy kiełki soi lub fasoli mung, makaron ryżowy i zmiksowany sos. Delikatnie, ale dokładnie, mieszamy. Dodajemy szczypior i jajka, smażymy krótko, cały czas mieszając, aż jajka się zetną – dosłownie 20 sek. Przed podaniem pad thai z tofu posypujemy niesolonymi, uprażonymi na suchej patelni orzeszkami ziemnymi.
Porady
Pad thai z tofu wykorzystuje:
- średniej wielkości szalotkę
- świeży imbir
- zamiast kiełków soi można użyć kiełków fasoli mung
- niesolone orzeszki ziemne
Pad thai z tofu warto wzbogacić o pędy bambusa oraz świeżą kolendrę.
Komentarze