Krewetki owinięte papierem ryżowym

Ocena:

4.59 (158)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Szybka i nowoczesna przystawka, która na pewno zasmakuje waszym gościom.

Składniki:

  • krewetki  16 szt.

  • sałata strzępiasta  16 liści

  • czerwona papryka  1 szt.

  • żółta papryka  1 szt.

  • papier ryżowy  16 szt.

  • świeża mięta  4 gałązki

  • woda  60 ml

  • sos rybny  60 ml

  • ocet ryżowy  15 g

  • miód  30 g

  • papryka chili  1 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • marchewka  0.5 szt.

Krewetki owinięte papierem ryżowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Liście sałaty myjemy i osuszamy. Krewetki obieramy, pozostawiając jedynie ogonek. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i tniemy w cienkie paski.

  • Krok 2:

    Placki ryżowe moczymy w wodzie przez 1–2 min, aby je zmiękczyć, następnie układamy na ścierce w celu osuszenia i składamy na pół.

  • Krok 3:

    Przykrywamy liściem sałaty, dodajemy 4–5 listków mięty, krewetkę i kilka pasków papryki. Zwijamy wszystko tak, aby ogonki krewetek i papryka wystawały na zewnątrz.

  • Krok 4:

    Łączymy wszystkie składniki sosu w małym naczyniu. Tuż przed podaniem roladki polewamy kilkoma łyżkami sosu, resztę podajemy oddzielnie.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017

Porady

Zobacz też: zupa krewetkowa w prostym przepisie

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne