Krewetki owinięte papierem ryżowym

Szybka i nowoczesna przystawka, która na pewno zasmakuje waszym gościom.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przystawki

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.59 z 158 głosów)

Składniki:

  • 16 liści karbowanej sałaty
  • 16 dużych gotowanych krewetek
  • po strąku papryki czerwonej i żółtej
  • 16 azjatyckich placków z papieru ryżowego
  • 4 gałązki świeżej mięty
  • sos:
  • 4 łyżki sosu nuoc-mam
  • 4 łyżki wody
  • łyżka octu ryżowego
  • łyżka miodu
  • mała ostra papryczka, posiekana
  • ząbek czosnku, posiekany
  • 1/2 korzenia tartej marchewki

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Krewetki owinięte papierem ryżowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Liście sałaty myjemy i osuszamy.
  • Krewetki obieramy, pozostawiając jedynie ogonek.
  • Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i tniemy w cienkie paski.
  • Placki ryżowe moczymy w wodzie przez 1–2 min, aby je zmiękczyć, następnie układamy na ścierce w celu osuszenia i składamy na pół.
  • Przykrywamy liściem sałaty, dodajemy 4–5 listków mięty, krewetkę i kilka pasków papryki.
  • Zwijamy wszystko tak, aby ogonki krewetek i papryka wystawały na zewnątrz.
  • Łączymy wszystkie składniki sosu w małym naczyniu.
  • Tuż przed podaniem roladki polewamy kilkoma łyżkami sosu, resztę podajemy oddzielnie.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017

Porady

Zobacz też: zupa krewetkowa w prostym przepisie


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy