Właściwości odżywcze awokado

Owoc dostarcza również potężnej dawki potasu (więcej niż np. banan), magnezu, luteiny, kwasu foliowego, witaminy E oraz innych silnych przeciwutleniaczy, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia organizmu oraz sprzyjających rozwojowi komórek nowotworowych.

Dzięki takiemu składowi awokado pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia czy cukrzycy, reguluje ciśnienie krwi, przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie, wspiera pracę systemu odpornościowego oraz ułatwia przyswajanie niektórych witamin, szczególnie A, D, E i K.

Rodzaje awokado. Triki, jak kupować i przechowywać awokado

Awokado występuje w kilku gatunkach, w polskich sklepach najczęściej dostępne są dwa: Fuerte ma zielone owoce z zielono-żółtym, kremowym miąższem, natomiast Hass charakteryzuje się ciemną, fioletowo-czarną skórką, która łatwo odchodzi od miąższu, cenionego za bardziej wyrazisty, lekko orzechowy smak.

Podczas zakupów należy wybierać owoce o świeżo wyglądającej skórce i ładnej barwie, pozbawione ciemnych plam, które mogą świadczyć, że awokado jest przejrzałe, a nawet zepsute. Dojrzałość produktu można sprawdzić, lekko go naciskając – powinien być delikatnie miękki.

Niedojrzałe i twarde awokado warto włożyć do papierowej torebki albo zawinąć w folię aluminiową, a następnie umieścić w dość jasnym miejscu, np. na parapecie. Natomiast przekrojony owoc należy owinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce, wcześniej smarując miąższ sokiem z cytryny lub limonki, co powstrzyma proces utleniania i ciemnienia. Awokado można też zamrażać, najlepiej w postaci puree zmieszanego z sokiem cytrynowym.

Zobacz wideo: jak obierać awokado

Awokado – przepisy na wytrawnie

Wytrawne przepisy na awokado dają pole do popisu! Jest bardzo wiele, ponieważ to produkt bardzo uniwersalny, a jego delikatny w smaku miąższ o kremowej konsystencji można wykorzystywać na wiele sposobów.

Za najsłynniejszą potrawę przyrządzaną na bazie tego owocu uchodzi meksykańska pasta z awokado - guacamole, którą w Ameryce Środkowej spożywa się od wielu wieków. Receptura jest bardzo prosta, wystarczy zmieszać roztarty miąższ awokado z sokiem z limonki i solą, a następnie połączyć z posiekaną cebulą, czosnkiem, ostrą papryczką oraz kolendrą. Dobór dodatków zależy od indywidualnych preferencji.

Z awokado można też przygotować wegetariańską wersję mięsnej przystawi z surowego mięsa. Jak zrobić tatar z awokado? Krojąc miąższ w drobną kostkę i serwując z podobnie rozdrobnioną polędwicą z tuńczyka, cebulą, ogórkiem konserwowym oraz startym imbirem i posiekaną kolendrą. Danie warto doprawić sokiem z limonki i sosem sojowym.

Awokado z powodzeniem zastąpi masło (po rozgnieceniu, a później dodaniu soli i pieprzu) czy majonez, miksując na gładką masę miąższ dojrzałego owocu z sokiem cytrynowym, czosnkiem, musztardą, oliwą z oliwek, solą i pieprzem.

Produkt świetnie nadaje się również do przyrządzania rozmaitych past kanapkowych, faszerowania oraz zapiekania. Pyszne będą np. tosty z awokado.

Awokado – przepisy na słodko

Awokado jest cenione przez wegan i wegetarian, ponieważ można z niego przygotować także wiele słodkich przysmaków, niewymagających dodatku jajek czy nabiału.

Dużą popularnością cieszy się np. krem czekoladowy z awokado, który przyrządzimy, miksując miąższ dojrzałego awokado z bananem i kakao. Przed zaserwowaniem warto go wzbogacić wiórkami kokosowymi czy świeżymi owocami, chociażby malinami lub jagodami.

Awokado świetnie nadaje się także do przygotowania lodów z awokado w wersji fit, po zblendowaniu z sokiem cytrynowym i miodem, a później zamrożeniu na kilka godzin. Owoc świetnie nadaje się do przygotowania różnych kremów czy ciast, np. brownie.