Tartaletki z kremem daktylowym

Słodkie deser w zdrowszej wersji to tartaletki z kremem daktylowym i karobem. Proste do przygotowania i pyszne w smaku. Krem możemy wykorzystać też do innych deserów.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ciasto: 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g masła + do foremek
  • żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • krem: 150 g suszonych daktyli
  • 1/3 szklanki mleka sojowego
  • 2 łyżki karobu
  • garść ulubionych orzechów

Przygotowanie

  1. Ciasto: przesianą mąkę, cukier, sól, zimne masło oraz żółtko siekamy, na koniec wlewamy zimną wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Schładzamy je przez 30 min w lodówce.
  2. Foremki do tartaletek o śr. 9 cm smarujemy masłem, wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 190–200°C przez 15–18 min.
  3. Krem: daktyle zalewamy na min. 3 godz. ciepłą wodą (najlepiej na całą noc). Osączamy je i miksujemy blenderem z mlekiem sojowym, dosypując karob, aż uzyskamy gładką masę. Krem nakładamy do babeczek, posypujemy ulubionymi pokruszonymi orzechami. Jeśli trochę go zostanie – trzymamy w słoiczku, w lodówce.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Komentarz redakcji

Zamiast mleka krowiego często wybieramy owsiane lub migdałowe – to fajna alternatywa, inne smaki, inne wartości odżywcze
tartaletki daktyle
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze