Tartaletki z kremem daktylowym

Słodkie deser w zdrowszej wersji to tartaletki z kremem daktylowym i karobem. Proste do przygotowania i pyszne w smaku. Krem możemy wykorzystać też do innych deserów.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tartaletki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 168 głosów)

Składniki:

  • ciasto: 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g masła + do foremek
  • żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • krem: 150 g suszonych daktyli
  • 1/3 szklanki mleka sojowego
  • 2 łyżki karobu
  • garść ulubionych orzechów

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Tartaletki z kremem daktylowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: przesianą mąkę, cukier, sól, zimne masło oraz żółtko siekamy, na koniec wlewamy zimną wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Schładzamy je przez 30 min w lodówce.
  • Foremki do tartaletek o śr. 9 cm smarujemy masłem, wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 190–200°C przez 15–18 min.
  • Krem: daktyle zalewamy na min. 3 godz. ciepłą wodą (najlepiej na całą noc). Osączamy je i miksujemy blenderem z mlekiem sojowym, dosypując karob, aż uzyskamy gładką masę. Krem nakładamy do babeczek, posypujemy ulubionymi pokruszonymi orzechami. Jeśli trochę go zostanie – trzymamy w słoiczku, w lodówce.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Porady

Zobacz też: tarta cytrynowa

Notka redakcyjna

Zamiast mleka krowiego często wybieramy owsiane lub migdałowe – to fajna alternatywa, inne smaki, inne wartości odżywcze

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy