Sałatka z granatem i migdałami

Sałatka z granatem i migdałami to bardzo prosta w przygotowaniu i oryginalna przekąska na imprezę w gronie znajomych. W przepisie występują kukamelony, ale można je zastąpić tradycyjnymi ogórkami. 

dodany przez: mojegotowanie

Sałatki Przystawki

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 153 głosów)


Kroki przygotowania:

  • StockFood-prazone-migdaly- (1) 1. Grubo posiekane migdały prażymy na patelni na oleju na złoto. Wyjmujemy, olej zostawiamy na patelni.
  • brukselka-fot.iStock-min 2. Oczyszczone brukselki dzielimy na listki (najlepiej robić to, odcinając nożykiem u nasady głąba); środki brukselek siekamy. Wrzucamy wszystko na rozgrzany olej po prażeniu migdałów, przesmażamy, solimy i dusimy pod przykryciem przez 1–2 min (listki mają pozostać zielone i jędrne). W misce mieszamy listki brukselki, uprażone migdały, kawałki kukamelonów i pokrojone w kostkę awokado oraz pół szklanki nasion granatu.
  • miod-iStock-min 3. Z musztardy, soku z cytryny, miodu i oliwy ukręcamy sos. Oliwę wlewamy cieniutką strużką na sam koniec. Sałatkę polewamy sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15–20 min.

Porady

W przepisie wykorzystano:

  • olej migdałowy lub z orzechów włoskich
  • garść kukamelonów (można zastąpić go zwykłymi ogórkami)

Notka redakcyjna

Kukamelon (ogórek mysi, kubański lub melonowy) to warzywo przypominające miniaturowy melon, a w smaku – ogórek z melonową nutą. W Polsce można kupić nasiona i uprawiać kukamelony z własnej rozsady, w ogródku. W uprawie potrzebują ciepła i wilgoci.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy