Pieczone warzywa z soczewicą

Pieczone warzywa z soczewicą to sycące danie bez mięsa. Nawet osoby stawiające pierwsze kroki w kuchni poradzą sobie z tym daniem. Spróbuj pieczonych warzyw z soczewicą.

Dania główne

Czas przygotowania:
75 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 157 głosów)

Składniki:

  • 400 g czarnej soczewicy, namoczonej na 1 godz. i odcedzonej
  • sól
  • 2 żółte cukinie, pokrojone w półplastry ok. centymetrowej grubości
  • czerwona cebula, pokrojona w ósemki
  • 3 strąki papryki (czerwona, żółta i pomarańczowa), obrane, pocięte w kwadraty
  • 4–5 ząbków czosnku, nieobranych
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki suszonej papryki espelette
  • sól gruboziarnista
  • pieprz
  • 150 ml gorącego bulionu warzywnego
  • pół pęczka natki pietruszki, posiekanej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Do gotującej się wody wsypujemy soczewicę. Gotujemy ok. 40 min. Solimy dopiero pod koniec gotowania, odcedzamy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp 180°C. Na sporej blasze rozkładamy cukinię, cebulę, papryki i ząbki czosnku. Skrapiamy oliwą, posypujemy papryką, solą i pieprzem. Mieszamy wszystko dłońmi, aby warzywa były pokryte oliwą i przyprawami. Pieczemy przez 15 min, aż warzywa zaczną mięknąć. Dodajemy soczewicę i wlewamy bulion, delikatnie mieszamy. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 10 min. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Porady

Zobacz: sałatka z fasolą i papryką

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy