Wegetariańskie kotlety z fasoli i kaszy jaglanej

Ocena:

4.43 (199)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kotlety z fasoli to świetny pomysł na wegetariański obiad. To danie stanowi pełnowartościowy posiłek, pełen białka i witamin. Fasolowe kotlety mogą być daniem głównym lub dodatkiem do domowych wege burgerów.

Składniki:

  • kasza jaglana  200 g

  • fasola  1 puszka

  • groszek konserwowy  1 puszka

  • cebula  1 szt.

  • płatki owsiane  2 łyżki stołowe

  • czosnek  1 ząbek

  • sezam  2 łyżeczki

  • słodka papryka  1 łyżeczka

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

Wegetariańskie kotlety z fasoli i kaszy jaglanej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Fasolę rozgniatamy widelcem, dodajemy kaszę jaglaną, smażoną cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku. Dodajemy płatki owsiane, sezam i groszek. Formujemy w rękach kotlety. Smażymy je na rozgrzanym oleju.

    iStock-1212362969

Porady

Kotlety z fasoli - jaką fasolę wybrać?

Absolutną podstawą i bazą masy na kotlety jest oczywiście fasola, ugotowana lub taka z puszki. Którą najlepiej wybrać? Najczęściej przygotowuje się kotlety z fasoli białej, jednak nie jest to sztywna reguła. Możemy użyć także fasoli czerwonej, czarnej, a nawet adzuki. Kotlety z fasoli z puszki w każdej z tych wersji wyjdą równie dobrze. 

Kotlety z fasoli - przepis

Przepis na kotlety z fasoli jest banalnie prosty i szybki. Wymaga jedynie kilku składników, które dostaniemy w każdym sklepie. Jak zrobić kotlety z fasoli? Wystarczy połączyć wybraną fasolę z jajkiem, a do tego dodać wybrany składnik zbożowy. Kasza jaglana lub bulgur doskonale sprawdzą się do kotletów z fasoli, ale do zagęszczenia masy możemy wykorzystać też inną dowolną kaszę, mąkę, płatki owsiane czy bułkę tartą. Do tego wystarczą już tylko ulubione przyprawy i dodatki. Gotową masę formujemy w kształt kotlecików i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. 

Kotlety z fasoli w wersji wegańskiej

Kotlety wegetariańskie z fasoli możemy łatwo zamienić w wegańskie. Wystarczy wyeliminować z przepisu jajko i zastąpić je odrobiną namoczonego z wodzie siemienia lnianego. Taki glutek lniany doskonale zastąpi jajko, a kotlety nie zmienią konsystencji i struktury. 

Dodatki do kotletów z fasoli

Kotlety z fasoli możemy urozmaicić dodatkiem różnych warzyw, takich jak cukinia, szpinak czy kalafior. Bardzo smaczną wersją są również warzywne kotlety z fasoli z pieczarkami lub grzybami leśnymi. Z kolei kotlety z fasoli z suszonymi pomidorami to coś dla fanów kuchni śródziemnomorskiej, a dla wielbicieli polskiej pyry polecamy kotlety z fasoli z ziemniakami.

Kotlety z fasoli - baza do domowego fast-food'u

Kotlety z fasoli mogą być oddzielnym daniem obiadowym lub częścią pysznych wegetariańskich i wegańskich fast-foodów. Taki kotlet z fasoli doskonale zastąpi mięso w warzywnym burgerze. Taki fasolowy burger to popularne danie w wielu wegańskich restauracjach. Jeśli natomiast z masy fasolowej uformujemy małe kuleczki, możemy podać je w wege kebabie. Z kolei formując płaskie placki z fasoli, możemy przygotować pyszne wegetariańskie pankejki na słono. Z masy fasolowej możemy też uformować wegetariańskie kiełbaski.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne