Wegetariańska kiełbasa

Ocena:

4.41 (223)

Przepis na wegetariańską kiełbasę jest prosty. Ta zdrowa alternatywa idealnie nadaje się na wegański obiad lub dodatek do kanapek.

Składniki:

  • 150 g pieczarek
    400 g białej fasoli z puszki
    1 por (tylko biała część
    3 łyżki ziemniaczanego puree
    100 g chleba bez skórki
    1 łyżeczka tymianku
    czosnek
    chili
    sól, pieprz
    olej rzepakowy

Wegetariańska kiełbasa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pora kroimy w półksiężyce i podsmażamy na odrobinie oleju na szklisto. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i smażymy razem z porem. Solimy i smażymy, aż z warzyw wyparuje nadmiar wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Fasolę odcedzamy  i płuczemy. Fasolę blendujemyna puree. Chleb blendujemy w malakserze, a następnie dodajemy z pieczarkami do masy fasolowej. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kiełbaski i wstawiamy je na 30 min do lodówki. Po tym czasie obsmażamy je na rozgrzanym oleju lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 min.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne