Beignets

Beignets to klasyczne francuskie pączki z ciasta drożdżowego, rzadziej z parzonego. Przygotowuje się je najczęściej w kształcie kwadratów lub prostokątów. W smaku są bardzo podobne do naszych tradycyjnych pączków. Są miękkie w środku z lekko chrupiącą skórką. Podawane są z cukrem pudrem, a najsmaczniejsze są ciepłe. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na beignets. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pączki

Czas przygotowania:
3godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Beignets - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Podgrzewanie: masło roztapiamy, studzimy. Mleko lekko podgrzewamy. 

  • 2.

    Suche składniki: do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, drożdże, cukier oraz sól. Mieszamy.

  • 3.

    Składniki mokre: dodajemy rozbite jajka, letnie mleko oraz przestudzone masło.

  • 4.

    Wyrabianie: beignets wyrabiamy przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Robimy to ok. 6 minut, aż ciasto będzie jednolite, ale nie bardzo gęste.

  • 5.

    Wyrastanie: naczynie przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Zajmuje to zazwyczaj 1–2 godziny.   

  • 6.

    Krojenie: wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką, chwilkę wyrabiamy i rozwałkowujemy w kwadrat o grubości ok. 1 cm. Kroimy na niewielkie kwadraty lub prostokąty o wymiarach np. 5x5 cm lub mniejsze. Wykrojone ciasto układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut do lekkiego podrośnięcia.   

  • 7.

    Smażenie: tłuszcz rozgrzewamy w głębokiej patelni lub szerokim rondlu do temp. 180°C. Beignets smażymy partiami po około 2 minuty z każdej ze stron. Usmażone wyciągamy łyżką cedzakową i odkładamy na papier kuchenny – do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

  • 8.

    Wykończenie: ciepłe pączki otaczamy w cukrze pudrze.

Porady

  • Jeżeli nie mamy miksera ciasto możemy wtedy wyrobić rękoma. Może zająć to więcej czasu, a na początku składniki wygodnie jest wymieszać widelcem. 
  • Aby beignets nie nasiąkały mocno tłuszczem, temperatura oleju powinna być odpowiednia. Idealna to 180°C. Jeśli posiadamy termometr kuchenny, możemy łatwo to sprawdzić. Natomiast bez niego, do nagrzanego tłuszczu, wrzucamy kawałek ciasta i jeśli szybko wypłynie na wierzch i nie zacznie się palić, to olej jest prawidłowo nagrzany.
  • Jeszcze ciepłe pączki otaczamy w cukrze pudrze. Możemy wymieszać go z cynamonem i w takiej mieszance otaczać beignets.
  • Lekko przestudzone można nadziać, np. kremem sułtańskim, konfiturą czy dżemem truskawkowym, co niewątpliwie podniesie walory smakowe deseru. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy