Kompot śliwkowo-miętowy

Kompot ze śliwek węgierek z miętowym akcentem.

Dodany przez:

Kompot śliwkowo-miętowy

Ciepłe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 70 dkg śliwek węgierek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 gałązek świeżej mięty
  • 1,5 litra wody

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć z nich pestki. Śliwki przełożyć do garnka. Gałązki mięty umyć, połamać, dodać do śliwek. Wsypać cukier (może go być więcej lub mniej, wg upodobań). Wlać wodę i zagotować. Gotować pod przykryciem kilka minut, aż śliwki zmiękną (nie mają się rozgotować). Gotowy kompot przelać do szklanek. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
woda napoje cukier kompot śliwki węgierki świeża mięta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze