Kompot śliwkowo-miętowy

Kompot ze śliwek węgierek z miętowym akcentem.

Napojekompot

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.48 z 193 głosów)

Składniki:

  • 70 dkg śliwek węgierek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 gałązek świeżej mięty
  • 1,5 litra wody

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć z nich pestki. Śliwki przełożyć do garnka. Gałązki mięty umyć, połamać, dodać do śliwek. Wsypać cukier (może go być więcej lub mniej, wg upodobań). Wlać wodę i zagotować. Gotować pod przykryciem kilka minut, aż śliwki zmiękną (nie mają się rozgotować). Gotowy kompot przelać do szklanek. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: