Kompot z gruszek i śliwek

Ten kompot przypomina nieco świąteczny z suszu, ale jest zrobiony ze świeżych owoców, a przez to bardzo orzeźwiający.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

napoje kompot

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 188 głosów)

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Sposób podania:

  • na zimno

Posiłek:

Kompot z gruszek i śliwek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Gruszki myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na pół. Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Połówki śliwek wkładamy w połówki gruszek.

  • 2.

    Śliwki nakłuwamy wykałaczką, aby nie popękały podczas gotowania. Doprowadzamy do wrzenia wodę z cukrem i goździkami, wkładamy do niej owoce i gotujemy razem 5 min na małym ogniu pod przykryciem.

  • 3.

    Przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 25 min w temp. 85°C.

Porady

Owoce z kompotu zalane galaretką możemy położyć na powierzchni sernika, na kruchym cieście lub upiec zalane ciastem jogurtowym. Ten przepis na kompot z gruszek i śliwek to połączenie dwóch przepisów, które gorąca polecamy: przepis na kompot z gruszek i przepis na kompot ze śliwek. Będzie pyszny nie tylko od razu do podania,ale przede wszystkim jako kompot na zimę do domowej spiżarni. Przydadzą się do tego odpowiednie akcesoria. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy